Νόμος του κράτους η επιδότηση των νοικοκυριών για ρεύμα

01/10/2021, 09:59
Νόμος του κράτους η επιδότηση των νοικοκυριών για ρεύμα

Νόμος του Κράτους θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες η ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την σύσταση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», στα πλαίσια του κυβερνητικού πακέτου για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και την προστασία του εισοδήματος των νοικοκυριών που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών.

Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πρόνοια για επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η οποία θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.

Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι λογαριασμοί ρεύματος χαμηλής τάσης θα επιδοτηθούν με 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το μήνα (χωρίς ακόμη να υπολογίζονται οι έξτρα εκπτώσεις των παρόχων όπως η ΔΕΗ), ενώ διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού ορίστηκε η ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε) και υπάρχει πρόβλεψη επιπλέον χρηματοδότησης του λογαριασμού και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κ. Σκρέκας, σε συνέντευξή τύπου με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις στην αγορά λιανικής του ρεύματος, τόνισε ότι «το νεοσύστατο ταμείο της ενεργειακής μετάβασης, που θα χρηματοδοτήσει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ήρθε για να μείνει και θα έχει ως βασική λειτουργία την αποσβεστική δράση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τις υψηλές τιμές του ρεύματος» και πρόσθεσε: «με την επιδότηση που δίνουμε καλύπτουμε ένα μεγάλο κομμάτι της αύξησης, από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Με κοινή απόφαση των ΥΠΕΝ και Οικονομικών, καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, με το μέτρο της επιδότησης και σε συνδυασμό με την έκπτωση της ΔΕΗ καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών ώστε να έχει μικρές έως ελάχιστες επιβαρύνσεις από το ράλι των τιμών του ρεύματος. Συγκεκριμένα το 80% των καταναλωτών έχει κατανάλωση κάτω από 600 κιλοβατώρες και θα καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό έναντι των αυξήσεων, ενώ το 72% των καταναλωτών έχει κατανάλωση κάτω από 300 κιλοβατώρες που σημαίνει ότι η αύξηση που θα κληθεί να πληρώσει είναι κάτω από 2 ευρώ τον μήνα.

Το μέτρο θα ξεκινήσει από τους τρέχοντες λογαριασμούς και θα εφαρμοστεί μέχρι και τον Δεκέμβριο. Η επιδότηση αφορά σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου, ενώ η επιδότηση θα δίνεται κανονικά και στους καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθυμίζουμε ότι αν το διεθνές ανατιμητικό ράλυ συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο και οι τιμές δεν αποκλιμακωθούν, τότε, «εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται, η επιδότηση θα παραταθεί», όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ.

Παράλληλα κύκλοι της ΔΕΗ μας έλεγαν πως «η επιχείρηση δεν θίγεται από τις επιπλέον εκπτώσεις που δίνει για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων, έχει κάνει τους υπολογισμούς της και τα ποσά με τα οποία θα επιβαρυνθεί από την πολιτική αυτή είναι απολύτως διαχειρίσιμα».

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που μας ανέλυσαν από το ΥΠΕΝ και αφορούν σε λογαριασμούς της ΔΕΗ, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, στο οποίο η χρέωση προμήθειας είναι 35,18 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 20,54 ευρώ, ποσό που θα απορροφηθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 9,95 ευρώ και την επιδότηση της πολιτείας 9 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ.

Για κατανάλωση ύψους 400 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.

Για κατανάλωση ύψους 600 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 73,63 ευρώ. Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 41,07 ευρώ και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 21,48 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 9 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ.

Τέλος η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.