Γιάννης Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα ήταν ήδη σε επενδυτική βαθμίδα αν δεν υπήρχε η πανδημία

07/10/2021, 22:24
Γιάννης Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα ήταν ήδη σε επενδυτική βαθμίδα αν δεν υπήρχε η πανδημία

“Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σε investment grade, αλλά είμαι σίγουρος ότι εάν δεν υπήρχε η πανδημία, θα είχε αποκατασταθεί η επενδυτική αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Ελλάδας” τόνισε ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέλη της ΕΚΤ θα συζητήσουν εάν θα συμπεριλάβουν τα ελληνικά ομόλογα σε μελλοντικό πρόγραμμα αγορών, καθώς έχουν εξαιρεθεί ως τώρα λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι υπάρχει “πολύ σημαντική πρόοδος στην οικονομία” της χώρας.

Ο τραπεζίτης υπογράμμισε ότι τα μέλη της ΕΚΤ θα προσπαθήσουν να αποφύγουν κλυδωνισμούς μετά τη λήξη του προγράμματος έκτακτων αγορών ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

“Οι αγορές ομολόγων στοχεύουν σε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης… είμαι σίγουρος ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει αυτόν το στόχο”, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αναμένουν πρώιμες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς σχεδιάζεται η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα λόγω πανδημίας, τόνισε ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.

Τα πονταρίσματα σε πρώτη αύξηση επιτοκίων περίπου στα μέσα του 2023 “δεν συνάδουν με το guidance που έχουμε δώσει”, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.