Πρόκληση για δημόσια διοίκηση και επιχειρήσεις το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

25/10/2021, 21:14
Πρόκληση για δημόσια διοίκηση και επιχειρήσεις το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ως μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να δημιουργήσει ισχυρότερες επιχειρήσεις που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο χαρακτήρισαν το Εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0 για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Δημοσθένης Βοϊβόντας και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ),  Στέφανος Βλαστός.

Στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo, που διεξάγεται στις 25-26 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο κ. Βοϊβόντας έκανε λόγο για μία πρόκληση για τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας την ανάγκη να κατευθυνθούν τα χρήματα σε επενδύσεις που θ΄ αλλάξουν τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της χώρας. Εξήγησε ότι είναι έτοιμος ο μηχανισμός που θα διοχετεύσει τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, με επιτόκιο που κινείται κοντά στο 0%. Τον τελικό λόγο έχουν οι τράπεζες, που θα αξιολογήσουν τα υποβληθέντα σχέδια.

«Η προκαταβολή ύψους 4 δις ευρώ έχει ήδη φτάσει στη χώρα και 48 έργα ήδη έχουν ενταχθεί και ξεκινήσει με συνολικό προϋπολογισμό 2,67 δις. Έως το τέλος του 2021 ελπίζουμε ότι θα έχουμε εντάξει έργα τριών δις ευρώ ακόμα ενώ μέχρι το τέλος του 2022 ελπίζουμε το σύνολο των έργων να έχει ενταχθεί” σημείωσε ο κ. Βοϊβόντας, υπενθυμίζοντας πως μέχρι το 2025 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα άντλησης όλων των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της VALUES, ο κ. Βλαστός έκανε λόγο για θετικό μομέντουμ, τονίζοντας ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές τόσο για τον τουρισμό όσο και για άλλους τομείς της οικονομίας. Έθεσε ως προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις αστικές αναπλάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ναύπλιο, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο να κινηθούν η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ με ευελιξία για να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.