Χρ.Σταϊκούρας: Στο β΄εξάμηνο του 2022 το πρώτο "πράσινο" ελληνικό ομόλογο

03/11/2021, 19:35
Χρ.Σταϊκούρας: Στο β΄εξάμηνο του 2022 το πρώτο

Τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, στη Γλασκώβη.

Παράλληλα, ανέπτυξε τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση μιας Στρατηγικής Βιώσιμης Οικονομίας και για την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής στη χώρα μας.

Μοναδική ευκαιρία

Στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν περίπου 20 Υπουργοί Οικονομικών – μέλη της Συμμαχίας, και οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. David Malpass, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα. Kristalina Georgieva και του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS) κ. Frank Elderson, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε:

«Η COP26 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε σχέση με την ανάληψη δράσης για το κλίμα, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αλλά, κυρίως, είναι το μέρος στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε για αποφασιστικές δράσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης κρίσιμων περιβαλλοντικών στόχων και της χρηματοδότησής τους».

Επιπλέον, υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα άνθρακα, φιλοδοξεί να συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές, από το βήμα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή».

Οι στόχοι

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, στο πλαίσιο της φιλόδοξης εθνικής στρατηγικής της Ελλάδας για το κλίμα, το Υπουργείο Οικονομικών:

– Εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης «πράσινου» ομολόγου. Όπως ανέφερε, «πέρα από σχήματα που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε ένα συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων προς χρηματοδότηση μέσω “πράσινων” ή βιώσιμων ομολόγων τα προσεχή χρόνια. Το επόμενο βήμα θα είναι να προετοιμάσουμε το σχετικό πλαίσιο έκδοσης πριν από την πιθανή πρώτη έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

– Επιταχύνει την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης κλιματικών παραμέτρων στον Προϋπολογισμό Επιδόσεων.

– Προωθεί την Κλιματική Οικονομία, σχεδιάζοντας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια συνεκτική Στρατηγική Βιώσιμης Οικονομίας, βασισμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς της.

Κοινή δήλωση

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση κοινής δήλωσης των προέδρων της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις και του Δικτύου Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS), στην οποία αναδεικνύονται οι βασικοί τομείς στους οποίους τα Υπουργεία Οικονομικών, οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού συστήματος μπορούν να συμβάλουν, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών που έλαβαν μέρος στη συνάντηση συμφώνησαν να εντείνουν τις δράσεις τους, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι οικονομίες τους με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και να προωθηθεί η απολιγνιτοποίηση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δίκαιη και ομαλή μετάβαση προς όφελος της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας