Υπουργείο Εργασίας: Ποιές μεγάλες αλλαγές προωθεί για τον ΕΦΚΑ

30/11/2021, 18:13
Υπουργείο Εργασίας: Ποιές μεγάλες αλλαγές προωθεί για τον ΕΦΚΑ

Οκτώ νέες, μεγάλες αλλαγές στον ΕΦΚΑ προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Ενιαίου Φορέα, που αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τη μεγαλύτερη πληγή του δημοσίου.

Στόχος είπε ο κ. Χατζηδάκης είναι ο εκσυγχρονισμός του ταμείου και η εξυπηρέτηση του πολίτη, από έναν Οργανισμό που σήμερα συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων των πολιτών προς τον Συνήγορο του πολίτη.

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός στελεχών στην πληροφορική, σημείωσε.

Επίσης, έχουμε καθυστερήσεις στις προμήθειες. Υπάρχει, απουσία ολοκληρωμένου συστήματος κινήτρων και κυρώσεων στους υπαλλήλους. Εκκρεμεί η εξέταση 1.127 καταγγελιών πολιτών για κακή εξυπηρέτηση. Υπάρχει παραμέληση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του. Κυρίως τα καλύτερα ακίνητα του ΕΦΚΑ δεν αξιοποιούνται.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες μέρες, έπειτα θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο του 2022.

Οι βασικές αρχές του σχεδίου νόμου που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές αυτές, με αιχμή την επιλογή γενικών διευθυντών και διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, η προώθηση κινήτρων αλλά και πειθαρχικών ποινών για τους υπαλλήλους, αλλά και η δημιουργία εταιρείας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, παρουσιάστηκαν νωρίτερα και εγκρίθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και εξειδικεύθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου.

Αναλυτικά οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Την επιλογή γενικών διευθυντών και διευθυντών από τη δημόσια διοίκηση αλλά και ιδιωτικό τομέα. Οι συμβάσεις τους θα είναι 3ετείς, με δυνατότητα μιας ακόμη ανανέωσης. Οι διαδικασίες προκήρυξης των θέσεων θα είναι σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη διαφανείς, ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση των καλύτερων στελεχών κι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του ΕΦΚΑ. Για τις αμοιβές, θα προσδιοριστούν περαιτέρω λεπτομέρειες με υπουργική απόφαση.
  2. Τη νέα διοικητική και οργανωτική δομή του ΕΦΚΑ. Αλλαγές αναμένονται στον τρόπο επιλογής του Διοικητή και των υποδιοικητών, αλλά και στις αρμοδιότητες προκειμένου οι αποφάσεις να είναι γρηγορότερες. Όσον αφορά το νέο Οργανόγραμμα, θα γίνει μελέτη από εξειδικευμένο σύμβουλο.
  3. Τις άμεσες προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες πρόσληψης 500 μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ. ώστε να ενταχθούν στον ΕΦΚΑ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Οι προσλήψεις θα γίνουν κυρίως από τους επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Βάσει των αναγκών του ΕΦΚΑ, η προτεραιότητα θα δοθεί σε οικονομολόγους αλλά και εξειδικευμένους στην πληροφορική. Επίσης, άμεσα θα προχωρήσει και η πρόσληψη 100 συμβασιούχων.
  4. Την καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους. Θα υπάρξουν τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή του μπόνους που ισχύει προκειμένου να συνδεθεί με την παραγωγικότητα. Στόχος είναι να γίνει το πριμ περισσότερο ελκυστικό αλλά και αναλογικό, σε σχέση με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Αντίστοιχο πριμ θα προβλεφθεί και για τους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν το back office του τηλεφωνικού κέντρου 1555.
  5. Τη διενέργεια ελέγχων στους υπαλλήλους. Θα δημιουργηθεί μια νέα μονάδα εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών, με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό πχ αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η νέα αυτή μονάδα θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους, με εξουσίες αντίστοιχες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Πιθανό αρνητικό πόρισμα, θα το εξετάζει το πειθαρχικό συμβούλιο.
  6. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις πειθαρχικές διώξεις. Οι ΕΔΕ θα διενεργούνται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων. Θα καταργηθεί η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο πειθαρχικό συμβούλιο.
  7. Την δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος προμηθειών. Θα προβλεφθούν εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου, αλλά εντός των ορίων που θέτει η κοινοτική οδηγία, για την ανάθεση έργων υπηρεσιών και προμηθειών, με κανονισμό προμηθειών, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια αλλά και ταχύτητα.
  8. Δημιουργία εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Θα μπορεί να προχωρεί και στη διαχείριση, μετά από διαχωρισμό των ακινήτων που είναι για ιδιόχρηση και αυτών που είναι προς αξιοποίηση.