Κριστίν Λαγκάρντ: "'Όχι στην αύξηση των επιτοκίων το 2022"

03/12/2021, 19:05
Κριστίν Λαγκάρντ:

Κατά της αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022 τάχθηκε εκ νέου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, και, διαβεβαίωσε ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, η Γαλλίδα οικονομολόγος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των μηδενικών επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εφόσον καταστεί απαραίτητο, δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση και να αντιμετωπίσει τον αυξημένο πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για τα επόμενα νομισματικά βήματα στις 16 Δεκεμβρίου, όταν και παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Στο επίκεντρο των αποφάσεων θα βρίσκεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό και ως PEPP, το οποίο ολοκληρώνει στα τέλη Μαρτίου.

Με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, οι αγορές πράγματι θα λήξουν στο α’ τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας, ως απόρροια και της μετάλλαξης Όμικρον, η κυρία Λαγκάρντ προτιμάει να μην κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται οι κρίσιμες αποφάσεις για τον μέλλον του PEPP να μετατεθούν για τις αρχές του επόμενου έτους, προκειμένου η Φρανκφούρτη να έχει μια καλύτερη εικόνα για την επίδραση της Όμικρον στην πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς τον Νοέμβριο εκτοξεύθηκε στο 4,9%, πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, επηρεάζοντας δυσμενώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Αυτό, όπως είναι εύλογο, ενισχύει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα για άμεση απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων, και ιδίως του προγράμματος PEPP.

Η ΕΚΤ, πάντως, εξακολουθεί να θεωρεί παροδικό το φαινόμενο, προσδοκώντας σε σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου από τους πρώτους μήνες του 2022.