ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 16,5% της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο

10/12/2021, 21:09
ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 16,5% της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε ετήσια βάση για το 2021 κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο, πραγματοποιώντας άλμα 16,5% εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, όταν και είχε υποχωρήσει κατά 3,2%. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η παραγωγή των εργοστασίων είχε εκτιναχθεί στο 22,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε μηνιαία βάση ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε άνοδο 2,7%, ενώ συνυπολογίζοντας τις επιδόσεις των δέκα μηνών ο δείκτης διαμορφώνεται στο 10,2%.

Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης του κλάδου μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Οκτώβριο 2021 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Οκτωβρίου 2021 με τους αντίστοιχους δείκτες του Οκτωβρίου 2020, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Οι μεταβολές

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 16,5% τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 30,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος

• Κατά 14,7% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, κατασκευής ειδών ένδυσης, ποτοποιίας, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

2. Από τη μείωση:

• Κατά 2,1% του Δείκτη Παροχής Νερού

• Κατά 4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη -άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου- υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλευμάτων