Φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου

16/12/2021, 11:09
Φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου

Προθεσμία έναν επιπλέον μήνα δίνει το υπουργείο Οικονομικών για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα για όσες πράξεις γίνουν έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022, για αγορά ακινήτου, γονική παροχή ή δωρεά, θα λαμβάνονται υπόψη οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι οι αυξημένες που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Προϋπόθεση είναι να έχουν γίνει οι σχετικές δηλώσεις για τον υπολογισμό του φόρου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Παράλληλα, με άλλη διάταξη ενισχύονται τα κίνητρα για τους φορολογούμενους, ώστε να συλλέξουν ακόμη περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις. Ειδικότερα, από το 2022 έως και το 2025 οι ιατρικές δαπάνες θα διπλασιάζονται για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων ενώ δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.

Επίσης με άλλη διάταξη παρατείνεται η ισχύς μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για ορισμένα είδη και υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται:

1. Μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων: Σε οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία ή αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, τα οποία συντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, για τον υπολογισμό του οικείου φόρου, θεωρείται ότι η μεταβίβαση έχει συντελεστεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

2. Κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών της Ομάδας 6 (Υγεία), ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται οι υποκατηγορίες δαπανών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζεται η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.». Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) της περ. δ) της παρ. 6 που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σύμφωνα με την περ. α) της ως άνω παραγράφου. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. β) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δύνανται να καθορίζονται συγκεκριμένες δαπάνες λήψης υπηρεσιών ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, για τις οποίες εφαρμόζεται η περ. α), καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».

3. Επέκταση της μείωσης τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και για το έτος 2022.

4. Παρατείνεται η ισχύς μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για ορισμένα είδη και υπηρεσίες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ