PMI: Βελτιωμένη η μεταποίηση τον Δεκέμβριο του 2021

03/01/2022, 13:36
PMI: Βελτιωμένη η μεταποίηση τον Δεκέμβριο του 2021

Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσιάζει ο δείκτης ΡΜΙ τον τελευταίο μήνα του 2021 σε μηνιαία βάση.

Συγκεκριμένα ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI) έκλεισε στις 59 μονάδες τον Δεκέμβριο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 58,8 μονάδες του Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Η συνολική αύξηση ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, λόγω της βραδύτερης μείωσης των αποθεμάτων προμηθειών και της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των επιπέδων απασχόλησης.

Η εντονότερη αύξηση της παραγωγής σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνέβαλε στη συνολική ανάπτυξη. Παρά τις ελλείψεις σε υλικά, η άνοδος ήταν απότομη και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών.

Παρότι ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε, στο τέλος του 2021, στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών, ήταν σε γενικές γραμμές απότομος και υποστηρίχθηκε από την εντονότερη ζήτηση των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες ανέφεραν, στο πλαίσιο της έρευνας, ότι αρκετοί πελάτες δίσταζαν να δώσουν παραγγελίες λόγω των σημαντικών αυξήσεων στις χρεώσεις.