Στα επίπεδα ρεκόρ του 5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

20/01/2022, 21:39
Στα επίπεδα ρεκόρ του 5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Στα επίπεδα ρεκόρ του 5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021. 

Αυτό ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών ενέργειας και στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από το lockdown

Η Eurostat επισημαίνει, ακόμη, ότι οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και σε ετήσια βάση το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 5%, το ίδιο με τις αρχικές εκτιμήσεις στις 7 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,4% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι ο 8ος χαμηλότερος πληθωρισμός στην ΕΕ.

Η ενέργεια συνέβαλε με 2,46% μονάδες στη συνολική ετήσια αύξηση και οι πιο ακριβές υπηρεσίες έδωσαν ώθηση στον δείκτη κατά 1,02 μονάδες.

Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά πρόσθεσαν 0,78 μονάδες και τα τρόφιμα, ποτά και καπνός αύξησαν τις τιμές κατά 0,71 μονάδες.

Χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές διαμορφώθηκαν 0,4% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 2,7% σε ετήσια βάση.

Η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα αλλά έχει υποτιμήσει τις πιέσεις των τιμών και δέχεται “πυρά” για τον λόγο αυτό από ορισμένα μέλη της.

Με την οικονομία να ανακάμπτει γρήγορα από τα επανειλημμένα lockdowns, οι ενεργειακές τιμές εκτινάχθηκαν, πιάνοντας στον ύπνο την ΕΚΤ.