Ακίνητα: Ισχυρό αναμένεται το 2022 για την αγορά κατοικίας

06/03/2022, 11:45
Ακίνητα: Ισχυρό αναμένεται το 2022 για την αγορά κατοικίας

Αισιόδοξες εκτιμήσεις από την Cerved Property Services που συνδέονται με τη βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος - Ένας πολύ σημαντικός δείκτης, που αντανακλά την αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον καθώς και τη γενικότερη πορεία της αγοράς, είναι οι τιμές κατοικίας

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανιδου

Τα πάνω κάτω ήρθαν το 2020 στον παγκόσμιο και φυσικά στον εγχώριο κλάδο των ακινήτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που άλλαξε τα δεδομένα σε όλους τους τομείς της αγοράς. Το 2021 η αγορά στηρίχθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες στην υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, στο Ταμείο Ανάκαμψης που ενισχύει περισσότερο την χώρα μας από τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. αλλά και στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

Επίσης, το 2021 αποτέλεσε μια ισχυρή χρονιά για την ελληνική αγορά κατοικιών, ενώ όσον αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2022 προβλέπεται ακόμη ισχυρότερο.

Οι εκτιμήσεις

Τα παραπάνω αναφέρει η διεύθυνση Έρευνας και Ανάλυσης της Cerved Property Services (CPS), η οποία διεξήγαγε και εφέτος μια έρευνα για την ελληνική αγορά ακινήτων με τη χρήση ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με το δίκτυο συνεργατών της CPS, το 61% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία.

Επίσης, το 37% προβλέπει ότι η αγορά θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 2% αναμένει συρρίκνωση. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με τη βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, το μηδενικό ΦΠΑ για τις νέες κατασκευές και άλλα κίνητρα στήριξης της αγοράς.

Οι συνεργάτες της CPS προβλέπουν διαφορετικές τάσεις για κάθε υποκατηγορία ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα, τα διαμερίσματα και οι νεόδμητες κατοικίες θα συγκεντρώσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον σύμφωνα με το 60% περίπου των ερωτηθέντων, με τα ποσοστά αυτά να είναι ακόμη υψηλότερα στις μεγάλες πόλεις.

Μια πιο σταθερή κατάσταση αναμένεται για τις μονοκατοικίες, τα παλαιά ακίνητα και για τα οικόπεδα. Τα τουριστικά ακίνητα θα προσελκύσουν τα ίδια επίπεδα ενδιαφέροντος με το 2021 σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων, αλλά με μικτά αποτελέσματα ανάλογα με την τοποθεσία (πολύ υψηλότερα για τα νησιά και χαμηλότερα για τις μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν έχουν ανακάμψει πλήρως σε επίπεδα 2019).

Οι τιμές κατοικιών

Ένας πολύ σημαντικός δείκτης, που αντανακλά την αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον καθώς και τη γενικότερη πορεία της αγοράς, είναι οι τιμές κατοικίας.

Συγκεκριμένα, αύξηση των οικιστικών τιμών πώλησης αναμένει το 54% του δικτύου συνεργατών της CPS, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναμένονται αυξήσεις άνω του 10% σε σχέση με το 2021. Το 43% των συμμετεχόντων προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων θα παραμείνουν οι ίδιες και μόνο το 3% των συμμετεχόντων αναμένει ότι θα μειωθούν.

Παρόμοιες τάσεις εντοπίζονται και στις τιμές ενοικίασης κατοικιών. Σύμφωνα με το 50% των συνεργατών της CPS, τα ενοίκια θα παραμείνουν σταθερά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το 48% αυτών προβλέπει αυξήσεις.

Τέλος, άλλη μία παράμετρος που δείχνει την παρούσα δυναμική της αγοράς είναι ο σύντομος χρόνος απορρόφησης. Σύμφωνα με το 87% των εσωτερικών και εξωτερικών συνεργατών μας, τα διαθέσιμα ακίνητα πωλούνται σε λιγότερο από 12 μήνες. Το 13% των ακινήτων χρειάζεται περισσότερους από 12 μήνες για να πωληθεί σε σύγκριση με το 27% πέρυσι.

Συνεπώς, το δεύτερο έτος της πανδημίας δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων. Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με το δίκτυο επαγγελματιών της CPS, αναμένεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, συγκεκριμένες υποκατηγορίες και περιοχές αναμένεται να ακολουθήσουν διαφορετικές τάσεις.

Σε τροχιά ανόδου τα τουριστικά ακίνητα

Στον «παγκόσμιο χάρτη» τουριστικών ακινήτων βρίσκεται και πάλι η χώρα μας και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα, αφού το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην περιοχή της Μεσογείου που αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης.

Η Ελλάδα, με όχημα τον τουρισμό, συγκαταλέγεται στις πιο οικονομικές λύσεις για επένδυση στο realestate. Η ταχύτερη απόδοση στην τιμή αγοράς για έναν αγοραστή είναι να διαθέσει προς ενοικίαση ένα διαμέρισμα στην Αθήνα ή στη Βαλένθια της Ισπανίας σε 17 χρόνια.

Η εταιρία συνέκρινε τις τιμές αγοράς και ενοικίασης σε 17 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εστιάζοντας στη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη, τις περιοχές όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται.

Η υψηλή αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκαταλέγεται στα μεγέθη που επηρεάσθηκαν από την αλλαγή στη δομή της προσφοράς και της ζήτησης.

Έναν από τους κυρίαρχους παράγοντες αποτέλεσε η ζήτηση για τα διαμερίσματα ως επένδυση. Δεν έχουν βιώσει όλες οι ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις και οι παραθαλάσσιες τοποθεσίες παρόμοιες εξελίξεις.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ενδέχεται να είναι πιο προσοδοφόρο για τους Κεντροευρωπαίους να αγοράζουν ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στη Νότια Ευρώπη παρά στο μέρος όπου κατοικούν», σχολιάζει η Λουτσία Ζάρσκα, διευθύντρια αναλύσεων στην Profit Level, προσθέτοντας ότι: «Ωστόσο, όταν προχωρούν σε αγορές στο εξωτερικό́, οι επενδυτές θα πρέπει, μεταξύ́ άλλων, να εξετάζουν προσεκτικά τοπικές φορολογικές υποχρεώσεις, φορολογικά τέλη, καθώς και πιθανούς τόκους ή άλλους όρους υποθήκης στο εξωτερικό́».