Μετατίθενται για το 2023 Εθνική, Αττική Οδός, ΔΕΠΑ!

19/03/2022, 10:17
Μετατίθενται για το 2023 Εθνική, Αττική Οδός, ΔΕΠΑ!

- Οι χαμηλές αποτιμήσεις, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μεταθέτουν τις 3 εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις για το Β΄ εξάμηνο του 2023

- Η ανακοπή των ρυθμών ανάπτυξης, η διεθνής συγκυρία, η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι εκλογές με τη λήξη της θητείας!

- Το τετράπτυχο «Ουκρανικό, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός» εκτροχιάζει πληθωρισμούς, επιβραδύνει ρυθμούς ανάπτυξης και πλήττει κοινωνίες και νοικοκυριά! Ειδικά τις μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις!

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με ό,τι τούτο συνεπάγεται ως προς τις επιπτώσεις και αρνητικές παρενέργειες στις οικονομίες και την παγκόσμια κοινότητα, ήρθε να προστεθεί στην προϋπάρχουσα ενεργειακή κρίση και να επιδεινώσει την κατάσταση ως προς την ακρίβεια και την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά, καθώς το τετράπτυχο της αρνητικής συγκυρίας «Ουκρανικό, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός» εκτροχιάζει προϋπολογισμούς, επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, πλήττει κοινωνίες και νοικοκυριά, ειδικότερα μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις!

Υπό το πρίσμα αυτό μοιραία πραγματοποιούνται την ώρα τούτη ανασχεδιασμοί και αλλαγές πλεύσης, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξετάζει πλέον όλες τις εναλλακτικές εκδοχές, ειδικά ως προς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών και των κρατικών εταιριών και οργανισμών!

- Η αρνητική συγκυρία έχει οδηγήσει σε ανατροπές

Κακά τα ψέματα, η συγκυρία έχει αλλάξει, οι ανατροπές είναι συνεχείς, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται μια γενικευμένη αβεβαιότητα από την έκβαση των πραγμάτων, διεθνών, εθνικών και στενά εγχώριων!

Ειδικά ως προς το μείζον ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας και των εμβληματικών διαγωνισμών (π.χ. Αττική Οδός) και αποκρατικοποιήσεων του Δημοσίου (π.χ. ΔΕΠΑ Εμπορίου), την ώρα τούτη πέραν πάσης αμφιβολίας η κρατούσα συγκυρία επηρεάζει στον υπέρτατο βαθμό τις αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με το ότι οι διεθνείς παίκτες και επενδυτές αναπόφευκτα κρατούν στάση αναμονής και αναβάλλουν, ή επανεξετάζουν, ή μεταθέτουν πίσω στον χρόνο κινήσεις και αποφάσεις!

- Η μετάθεση των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων (Εθνική Τράπεζα) για λόγους προστασίας των εθνικών συμφερόντων

Υπό την οπτική γωνία αυτή στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό το πρίσμα της προστασίας των εθνικών συμφερόντων και της δημόσιας περιουσίας, η οποία δεν μπορεί ούτε να ξεπουληθεί ούτε να διατεθεί εν μέσω κρίσης και διεθνούς αρνητικής συγκυρίας, εν μέσω χαμηλών αποτιμήσεων, εξετάζουν σοβαρά -και ουσιαστικά το έχουν αποφασίσει- να μεταθέσουν πίσω στον χρόνο τις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, ούτως ώστε να κερδηθεί πολύτιμο χρονικό διάστημα και να υπάρξει περιθώριο εκτόνωσης της κρίσης, αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και επαναφορά των αποτιμήσεων σε κανονικά - αντιπροσωπευτικά επίπεδα!

Ασφαλείς πληροφορίες -που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση- αναφέρουν ότι η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη: τα success stories της κυβέρνησης, τα μεγάλα επιχειρηματικά και τραπεζικά στοιχήματα, όπως η διάθεση του 20%-30% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ σε ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές και εφοπλιστές, πάνε τουλάχιστον έναν (1) χρόνο πίσω!

- Η αναβολή ιδιωτικοποιήσεων Αττικής Οδού και ΔΕΠΑ Εμπορίου

Έγκυροι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν στην «Α» ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στασιμοπληθωρισμού, μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης και έκρηξης ακρίβειας, σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση, οδηγούνται στην αναβολή και την μετάθεση για το δεύτερο (Β΄) τρίμηνο του 2023 και ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού αλλά και η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίου!

- Στο τέλος της θητείας οι εθνικές εκλογές

Και είναι προφανές ότι όλες τούτες οι αναβολές προώθησης εμβληματικών επιχειρηματικών σχεδίων και διαγωνιστικών διαδικασιών συνιστούν ανατροπές που ενδεχομένως να άπτονται και των κεντρικών πολιτικών αποφάσεων!

Καθώς η αλλαγή της συγκυρίας και η αρνητική κατάσταση που επικρατεί ίσως να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αλλαγή πλάνων όσον αφορά στη διενέργεια εθνικών εκλογών, που δεν αποκλείεται πια μετά την Εθνική Τράπεζα, την Αττική Οδό και τη ΔΕΠΑ να μετατεθεί για το διάστημα άνοιξης - καλοκαιριού 2023 και η προσφυγή στις κάλπες, κανονικά και απολύτως θεσμικά, με τη λήξη της θητείας…