Στο φουλ οι λιγνίτες – Έτοιμη η ΔΕΗ

05/04/2022, 16:37
Στο φουλ οι λιγνίτες – Έτοιμη η ΔΕΗ

Μόνο έτσι θα φτηνύνει το ρεύμα και θα χτυπηθεί πιθανή κερδοσκοπία στη χονδρική - Τι θα γίνει με τα πρόστιμα για τους ρύπους

Σε αύξηση κατά 50% της παραγωγής λιγνίτη προχωρά η κυβέρνηση. Οι «λιγνιτικές» διαδικασίες μπαίνουν σε φουλ ρυθμούς και σε λίγο καιρό η ΔΕΗ θα παράγει 15 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη το χρόνο από 10-11 εκατομμύρια μέχρι σήμερα.

Με το σχεδιασμό αυτό, το νέο θα αλλάξει το μείγμα καυσίμων της χώρας, θα φτηνύνει το ρεύμα και θα αποτραπεί η κερδοσκοπία στην χονδρική, για την οποία όλοι ομιλούν αλλά ουδείς αναφέρεται «με ονόματα και διευθύνσεις».

Δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη ακόμη και στα 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, έναντι των 10,5 εκατ. τόνων σήμερα, έχει η ΔΕΗ, προκειμένου να ενισχυθούν οι άμυνες της χώρας απέναντι στο σενάριο διακοπής προμήθειας του ρωσικού αερίου.

Με βάση το νέο λιγνιτικό σχέδιο της ΔΕΗ θα προβλέπεται αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής ώστε να καλύπτει το 17-20% της παραγωγής, από 10% που κάλυψε πέρυσι.

Ο άμεσος στόχος είναι να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή και οι επτά μονάδες της ΔΕΗ να λειτουργήσουν σε πλήρη ισχύ. Δύσκολος στόχος λόγω σημαντικών τεχνικών προβλημάτων.

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά πως η «Αξία» και το radar.gr είχαν ήδη από τον Ιανουάριο (πριν την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία) αναφερθεί στον σχεδιασμό αυτό με βάση αποκλειστικές πληροφορίες, αλλά τότε πολλοί είχαν αμφισβητήσει τη βασιμότητα της είδησης, η οποία σήμερα επαληθεύεται επισήμως.

Πάντως εάν οι Ρώσοι κλείσουν τελικά πλήρως τη στρόφιγγα του αερίου προς την ΕΕ (φυσικά και προς την Ελλάδα) τότε ο λιγνίτης δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στην αγορά οπότε θα υπάρξει γενικός «κόκκινος συναγερμός» με φουλ τροφοδοσία από LNG, υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά, ενεργειακή οικονομικότητα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει.

«Να δούμε μάλιστα και αν όλα αυτά θα φτάσουν να μας καλύψουν εφόσον ο Πούτιν κάνει πράξη όσα απειλεί και μας αφήσει σύξυλους στο τέλος του χειμώνα» παρατηρεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΡΑΕ.

«Γιατί τότε δεν αυξάνεται κι άλλο η παραγωγή λιγνίτη» τον ρωτάμε.

«Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται αφού τα ορυχεία λιγνίτη –κακώς, κάκιστα-υπολειτουργούν εδώ και χρόνια, πολλά βαριά μηχανήματα έχουν πουληθεί στο εξωτερικό και άντε να τα ξαναβρείς, ότι μηχανήματα έχουν μείνει πρέπει να συντηρηθούν οπότε οι πραγματικές δυνατότητες είναι συγκεκριμένες».

Βεβαίως όπως λένε στο ΥΠΕΝ «το μακροπρόθεσμο ενεργειακό δόγμα της χώρας δεν αλλάζει και οι μεγάλες επενδύσεις θα γίνονται στις ΑΠΕ, αλλά τώρα ο λιγνίτης είναι μια χρυσή εφεδρεία».

Το λιγνιτικό σχέδιο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ θα βασίσει την εξορυκτική δραστηριότητα στα δύο κύρια ορυχεία λιγνίτη, δηλαδή αυτό του Νοτίου Πεδίου και της Μαυροπηγής. Αμφότερα λειτουργούν κανονικά, έχοντας αρχίσει ήδη να δίνουν καύσιμο στην αυλή της Πτολεμαΐδας 5, της οποίας η μεν δοκιμαστική λειτουργία ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι, η δε, εμπορική, τον Οκτώβριο.

Αναλυτικά οι μονάδες θα λειτουργήσουν ως εξής:

Αγ. Δημήτριος: Από τους 1,2 εκατομμύρια τόνους στους 1,75 εκατ. τόνους στην αυλή των πέντε μονάδων του συγκροτήματος.

Μελίτη: Από τους 220.000 τόνους στους 300.000 τόνους μέχρι τα τέλη Απριλίου, με βασικό τροφοδότη τα ορυχεία Αχλάδας.

Μεγαλόπολη: Από τους 270.000 τόνους, στους 500.000 τόνους.

Αν χρησιμοποιηθούν αυτές οι ποσότητες, τότε μετά τις 30 Απριλίου αυτό θα αναπληρωθούν, αλλιώς θα μείνουν ρεζέρβα.

Όταν την προηγούμενη Τετάρτη 30 Μαρτίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ζητήθηκε και επίσημα από τη ΔΕΗ η «επαναλιγνιτοποίηση για λόγους εθνικής ασφάλειας». Ανεπισήμως αυτό είχε ήδη συζητηθεί και προετοιμαζόταν.

Στο πλαίσιο της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η ΔΕΗ κατέθεσε στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Ο πρωθυπουργός επιβλέπει τη διαδικασία

Την 6 Απριλίου Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ενεργειακή κρίση, στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στα Λιβερά.

Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο (204 MW) πανελλαδικά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί στην συγκυρία κατά την οποία εγκαινιάζεται το έργο, θα αναδείξει ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν το ενεργειακό κόστος και θα στείλει το μήνυμα ότι η κατασκευή και λειτουργία έργων τέτοιες κλίμακας δείχνει τον δρόμο του ενεργειακού μοντέλου που θα ακολουθήσει η χώρα σε μια συγκυρία εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Από κυβερνητικής πλευράς όμως έχει αναληφθεί με κάθε διακριτικότητα η σημαντική αποστολή προς την ΕΕ για τα «λιγνιτικά πρόστιμα για τους ρύπους» προς τη ΔΕΗ που συνεπάγεται η χρήση του ορυκτού. Με κάθε τρόπο πρέπει αυτά να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν λόγω του πολέμου και της κρίσης, κάτι που η κυβέρνηση επιδιώκει να συντονίσει μαζί με άλλες χώρες (πχ Πολωνία) που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα.

«Είναι θέμα ασφάλειας του εθνικού ενεργειακού εφοδιασμού και πρέπει να λυθεί το ζήτημα» λένε με έμφαση μέσα στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί από τη ΔΕΗ, η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 6,5 Τερραβατώρες (TWh) ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο. Υπενθυμίζουμε πως 1 Τεραβατώρα [TWh] ισούται με 1.000.000 Μεγαβατώρες.

«Εμείς στη ΔΕΗ επιταχύνουμε μια σειρά από έργα, ικανά να βελτιώσουν τις επιδόσεις των ορυχείων και να αυξήσουν την συγκέντρωση του λιγνίτη στις αυλές των μονάδων της, ώστε αυτές να μπορέσουν να λειτουργήσουν για περισσότερες ώρες» μας λέει ανώτατο στέλεχος και συνεχίζει: «στόχος η λιγνιτική παραγωγή της τάξης των 15 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, δηλαδή μια αύξηση σχεδόν κατά 50%. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μαζευτεί πολύ περισσότερος λιγνίτης στις αυλές των συνολικά 7 εργοστασίων της ΔΕΗ, δηλαδή των πέντε του Αγ. Δημητρίου, της μονάδας στη Μελίτη και εκείνης στη Μεγαλόπολη. Δύσκολη δουλειά αλλά θα την καταφέρουμε».