Η πανδημία γιγάντωσε την επιθυμία για ταξίδια!

25/04/2022, 13:37
Η πανδημία γιγάντωσε την επιθυμία για ταξίδια!

Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας οι άνθρωποι θέτουν εκ νέου προτεραιότητες και τα ταξίδια έχουν ανέβει στην κορυφή της λίστας

της Ειρήνης Θεοφανίδου

Μια νέα έρευνα από το The Vacationer δείχνει ότι 208 εκατομμύρια ενήλικοι Αμερικανοί (δηλαδή ποσοστό 80,84%) σχεδιάζουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι. Όπως καταγράφει η έρευνα, πάνω από το 20% σχεδιάζει να ταξιδέψει εκτός συνόρων παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας.

Το The Vacationer πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση μέσω του Survey Monkey με δείγμα 1.096 Αμερικανούς ενήλικους πολίτες την 1η Μαρτίου 2022. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από τον Eric Jones του The Vacationer, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής Μαθηματικών στο Rowan College South Jersey.

Περισσότερο από πέρυσι

Η έρευνα διεξήχθη για να διαπιστωθεί πόσοι Αμερικανοί θα ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, αν θα ταξιδέψουν περισσότερο από πέρυσι και αν θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή οδικώς.

Στα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι τα καλοκαιρινά ταξίδια θα καταγράψουν άνοδο της τάξης του 19% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα στην ερώτηση «αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε αυτό το καλοκαίρι» οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ποσοστό 36,04% «ναι, μια φορά», σε ποσοστό 44,8% «περισσότερες από μια φορές» και σε ποσοστό 19,16% απάντησαν αρνητικά ότι δεν θα ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι.

Η περσινή έρευνα για τα ταξίδια της καλοκαιρινής σεζόν έδειξε ότι το 67,72% σκόπευε να ταξιδέψει ενώ φέτος το ποσοστό «σκαρφαλώνει» στο 80,84% καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 19,37%.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 20% (και συγκεκριμένα 20,44%) των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 40% των πολιτών δήλωσε ότι επανεξετάζει τα ταξιδιωτικά του σχέδια λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα πραγματοποιήσει ταξίδι οδικώς.

Πιο συγκεκριμένα, από αυτούς ποσοστό 18,7% δήλωσε ότι θα κάνει ταξίδι «σε απόσταση 100 μιλίων από το σπίτι του», ποσοστό 21,35% ότι θα πραγματοποιήσει ταξίδι «σε απόσταση 250 μιλίων από το σπίτι του», ποσοστό 21,53% ότι θα φύγει «σε απόσταση 500 μιλίων από το σπίτι του», ποσοστό 11,59% ότι θα κάνει ταξίδι «σε απόσταση 1.000 μιλίων από το σπίτι του» και ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 6,75% ότι θα ταξιδέψει «σε απόσταση πάνω από 1.000 μίλια από το σπίτι του».

Σημειώνεται ότι αυτό το 80% που θα ταξιδέψει οδικώς αντιπροσωπεύει σχεδόν 206 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Με αεροπλάνο…

Οι συμμετέχοντες της έρευνας ρωτήθηκαν αν θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο αυτό το καλοκαίρι. «Ναι, μια φορά» απάντησε το 28,10% των ενήλικων Αμερικανών, «Ναι, περισσότερες από μία φορές» ποσοστό 22,72% και «όχι» το 49,18%.

Πάντως, σχεδόν 1 στους 4 Αμερικανούς λέει ότι θα πετάξει περισσότερες από μία φορές, ενώ το 36% αισθάνεται λιγότερο ασφαλές ταξιδεύοντας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πώς αισθάνονται όταν ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή και απάντησαν «λιγότερο ασφαλείς από πριν» σε ποσοστό 35,95%, «περίπου το ίδιο» σε ποσοστό 61,77%, «πιο ασφαλείς από πριν» σε ποσοστό 2,28%.

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 36% λένε ότι αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, πολλοί άνθρωποι θα πραγματοποιήσουν τελικά το πολυπόθητο ταξίδι τους αυτό το καλοκαίρι.

«Ταξίδια εκδίκησης»

Μεγάλη αύξηση αναμένεται να καταγράψουν τη φετινή σεζόν τα λεγόμενα «ταξίδια εκδίκησης» (revenge travel) όπως τα αποκαλούν οι Αμερικανοί ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

«Ταξίδια εκδίκησης» αποκαλούνται εκείνα που κάνει ο ταξιδιώτης που έχει πολύ μεγάλη επιθυμία να ταξιδέψει γρήγορα πολλές φορές σε όποιο μέρος βρει μπροστά του -περισσότερο σαν εκδίκηση στον κορωνοϊό- ως πράξη αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου.

«Οι τελευταίοι μήνες ανάγκασαν τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν τη σημασία του ταξιδιού στη ζωή τους. Για πολλούς, αυτό που θεωρήθηκε ως ανάγκη» επισημαίνουν παράγοντες του τουριστικού κλάδου, αναφέροντας ότι «τα ταξίδια είναι καλά για τον κόσμο γιατί ανοίγουν τους ορίζοντές τους, ενισχύουν την σύνδεση με άλλους ανθρώπους, διευρύνουν τις προοπτικές του και τροφοδοτούν την έμπνευσή τους».

Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να θέσουν εκ νέου προτεραιότητες και τα ταξίδια έχουν ανέβει στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 42% θα ταξιδέψει ως «Revenge Travel» αυτό το καλοκαίρι.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο θα ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το περασμένο και οι απαντήσεις ήταν οι εξής: «Περισσότερα από το περασμένο καλοκαίρι» σε ποσοστό 42,06%, «το ίδιο με το περασμένο καλοκαίρι» σε ποσοστό 46,08%, «λιγότερο από το περασμένο καλοκαίρι» σε ποσοστό 11,86%. Πάνω από το 42% δηλώνει ότι θα ταξιδέψει περισσότερο αυτό το καλοκαίρι από πέρυσι με τα κρούσματα Covid-19 και τους περιορισμούς να υποχωρούν ενώ μόνο το 25% δήλωσε ότι θα ταξίδευε περισσότερο στην περσινή έρευνα.