Ομόλογα: Νέο «άλμα» στις αποδόσεις, το ελληνικό δεκαετές «απογειώθηκε» στο 4,45%

20/09/2022, 12:00
Ομόλογα: Νέο «άλμα» στις αποδόσεις, το ελληνικό δεκαετές «απογειώθηκε» στο 4,45%

Το… ράλι των αποδόσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σε αμφότερες τις πλευρές του Ατλαντικού.

Εν αναμονή νέας επιτοκιακής αύξησης «τζάμπο» στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τη FED, στη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται την προσεχή Τετάρτη (21/09).

Η FED αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, με τις αγορές να δίδουν μία πιθανότητα μόλις 20% για μία μεγαλύτερη αύξηση των 100 μονάδων βάσης. Αυτή την εβδομάδα, συνεδριάζουν και οι Κεντρικές Τράπεζες Μεγάλης Βρετανίας και Ιαπωνίας.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, προκάλεσαν αίσθηση, καθώς ανέφερε πως «θα χρειασθούν επιτοκιακές αυξήσεις και το επόμενο έτος. Γεγονός, το οποίο δε θα πραγματοποιηθεί ανώδυνα για τους καταναλωτές, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να συγκρατήσει τη ζήτηση».

Η ευρωπεριφέρεια δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις με το κόστος δανεισμού στην ελληνική δεκαετία να ξεφεύγει στο 4.45% με το σπρεντ στις 270 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία έφθασε έως το 3,60%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 108 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ έγιναν στη δεκαετία.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του δεκαετούς έφθασε σε υψηλό τριμήνου, στο 4,12% με το σπρεντ, ωστόσο, σταθερό στις 226 μονάδες βάσης, εν αναμονή των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Η απουσία ρητορικής κατά του ευρώ, όπως είχε συμβεί στις εκλογές του 2018, έχει καθησυχάσει τους επενδυτές, όμως, οι πιέσεις στα ομόλογα θα αυξηθούν όταν η προσοχή επικεντρωθεί στη δημοσιονομική πολιτική για το 2023.

Ο «πυρήνας» διατήρησε τα υψηλά του, με την απόδοση της γερμανικής δεκαετίας στο 1,81%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Στη διετία, που είναι και περισσότερο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, η απόδοση έφθασε στο 1.61%, πολύ κοντά στο υψηλό ενδεκαετίας, του 1.62% που «άγγιξε» στη συνεδρίαση της Παρασκευής (16/09).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς «εκτινάχθηκε» στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, καθώς οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους στην προοπτική ακόμη υψηλότερων και μεγαλύτερης διάρκειας επιτοκιακών αυξήσεων απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η απόδοση του δεκαετούς «απογειώθηκε» ενδοσυνεδριακά στο 3.51%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, ενώ του διετούς έφθασε στο 3.5%, στο υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011.

«Περιμένουμε ότι η διαφορά απόδοσης μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών δεκαετών να υποχωρήσει προς τις 150 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες, καθώς η ΕΚΤ άρχισε τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις με καθυστέρηση συγκριτικά με τη Φέντεραλ Ριζέρβ», ανέφερε αναλυτής της UniCredit. Στη σημερινή συνεδρίαση (19/09), το σπρεντ διαμορφώθηκε κοντά στις 170 μονάδες βάσης.