«Πυρά» Σταϊκούρα σε τραπεζίτες - "Άδειασμα" στους servicers

20/10/2022, 18:32
«Πυρά» Σταϊκούρα σε τραπεζίτες -

Ακόμα ο κ. Σταϊκούρας «άδειασε» τους servicers σε ότι αφορά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ιδιαίτερα σκληρός απέναντι σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε ότι αφορά τους χειρισμούς τους στις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

«Δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε:

«Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων. Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Ακόμα ο κ. Σταϊκούρας «άδειασε» τους servicers σε ότι αφορά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όπως είπε διάβασα δημοσιεύματα ότι: «αποσύρει την τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών, υπαναχωρεί από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά». Απαντώ ξεκάθαρα: Πρώτον για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί. Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε.

Δεύτερον: Πράγματι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως είναι γνωστό οι εταιρείες διαχείρισης ήταν εκείνες που ζήτησαν την επίλυση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση. Το υπουργείο όμως δεν το έκανε δεκτό για την υπόθεση θα γνωμοδοτήσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι η 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου απαγορεύει στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει «κόκκινα» δάνεια με βάση το νόμο του 2003.