Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση

28/10/2022, 15:49
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα

Στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διαμορφώνεται η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, για την ελάχιστη κατανάλωση, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς και σε κοινές αγορές, που όπως επεσήμανε τυγχάνουν υποστήριξης από την πλειοψηφία των κρατών μελών.

Όσον αφορά τα ποσά των επιδοτήσεων σε ρεύμα και αέριο, ανά κατηγορία τιμολογίου, ο κ. Σκρέκας ανέφερε συγκεκριμένα:

Για τα Οικιακά τιμολόγια, προβλέπεται για καταναλώσεις:

-έως 500 KWh, επιδότηση 238 ευρώ/MWh
-από 501 ως 1000 KWh, 188 ευρώ/MWh, με αύξηση 50 ευρώ/MWh, εφόσον επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης κατά 15%
-από 1001 KWh και πάνω, 98 ευρώ/MWh, με αντίστοιχη αύξηση όπως περιγράφεται παραπάνω

Για το κοινωνικό τιμολόγιο:

-Οριζόντια επιδότηση στα 286 ευρώ/MWh
Tο ποσό στήριξης στους οικιακούς καταναλωτές να φτάνει τα 270 εκατ. το Νοέμβριο.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, ως 35 KVa:

-Για κατανάλωση έως 2000 KWh, προβλέπεται επιδότηση 200 ευρώ/MWh και από 2001 KWh και πάνω, 50 ευρώ/MWh, με το ποσό στήριξης να ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ.
-Για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση στα 238 ευρώ/MWh.

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, το συνολικό πακέτο κρατικής στήριξης ανέρχεται για το Νοέμβριο στα 430 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από το μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, ανέφερε εκ νέου, ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για το νέο μηχανισμό ανάκτησης και στην προμήθεια.

Τέλος, όσον αφορά την επιδότηση της ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο, αυτή ορίζεται στα 25 ευρώ/MWh, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

Παράλληλα, έκανε σύσταση προς τους καταναλωτές για περιορισμό της χρήσης των ενεργοβόρων συσκευών για τις ώρες αιχμής, από τις 18:00 έως τις 21:00.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του Κ.Σκρέκα:

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις, με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας.

Στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις.

Δύο από τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης.
Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές με Αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά.

Η Ευρώπη αναζητά ακόμα κοινές πολιτικές για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση έχει δράσει από την εμφάνιση της κρίσης χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για έναν ακόμα μήνα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος, διατηρούμε προσιτές τις τιμές λιανικής και στηρίζουμε στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 238 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση από 1001 και πάνω η επιδότηση είναι 98€/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.

Για τους επαγγελματικοούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα Κράτη Μέλη. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Βασική προτεραιότητα όμως παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%.

Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργειοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Οι επόμενες κινήσεις

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα:

Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και

Δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα.