Στα ύψη τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες παρά τα πλεονάσματα!

08/12/2022, 13:42
Στα ύψη τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες παρά τα πλεονάσματα!

Παρά τα υπερέσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, την ίδια ώρα καταγράφεται έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου

Εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες καταγράφεται το 2022, με το ύψος των οφειλών να έχει εκτοξευτεί στα ύψη αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο από το 2017.

Πρόκειται για οφειλές που έπρεπε να εξοφληθούν σε διάστημα 90 ημερών από τη γένεσή τους, πλην όμως δεν τηρείται η προθεσμία και τα χρέη συσσωρεύονται με ανησυχητικό ρυθμό, με κίνδυνο να φτάσουν στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου.

Αφορούν χρέη του δημοσίου και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές καθώς και επιστροφές φόρων σε φυσικά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, πως, είναι άπειρες οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν κατά την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές κυβερνήσεις στην τρόικα και στους δανειστές, για τον μηδενισμό των συγκεκριμένων οφειλών, αλλά όχι μόνο δεν αποπληρώθηκαν αλλά αυξάνονται δραματικά.

Μάλιστα ειδική αναφορά υπάρχει και στην τελευταία μεταμνηνιακή έκθεση της Κομισιόν.

Παρατηρείται το οξύμωρο ότι, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει, πως υπάρχουν υπερέσοδα και επιστροφή στα πλεονάσματα εντούτοις παρακρατεί αντί να αποδώσει στους δικαιούχους ιδιώτες, ένα συνολικό ποσό που φτάνει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Στα ύψη των «φέσια»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου εκτοξεύτηκε στο ποσό των 2,87 δισ. ευρώ, από 1,85 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2021.

Δηλαδή στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,01 δισ. ευρώ.

Επίσης, το ποσό των 2,87 δισ. ευρώ είναι το υψηλότερο από το 2017, καθώς στα επόμενα χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, για να ακολουθήσει η έκρηξή τους, φέτος. Από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως:

  • Οι εκκρεμείς οφειλές του Κράτους και των φορέων Γενικής κυβέρνησης ανήλθαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 2.073 εκατ. ευρώ, από 1.301 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 772 εκατ. ευρώ. Από το ποσό των συνολικών χρεών της Γενικής Κυβέρνησης, τα 1.225 εκατ. ευρώ αποτελούν οφειλές των νοσοκομείων, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 649 εκατ. ευρώ.
  • Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 792 εκατ. ευρώ, από 552 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 240 εκατ. ευρώ.

Φταίνε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει, ότι για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των εκκρεμών επιστροφών φόρου ευθύνονται τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 καθώς και η ενεργειακή κρίση που δημιούργησαν καθυστερήσεις στους φορείς στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.