Προειδοποίηση Στουρνάρα: Η ελληνική οικονομία πάει καλά, μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών

22/12/2022, 16:16
Προειδοποίηση Στουρνάρα: Η ελληνική οικονομία πάει καλά, μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών

Για την επενδυτική βαθμίδα ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στοχος

Προειδοποίηση στο πολιτικό σύστημα να είναι προσεκτικό στα δημοσιονομικά εν όψει των εκλογών απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας.

«Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών» είπε χαρακτηριστικά συνομιλώντας με τον Άρη Πορτοσάλτε. Τόνισε μαλιστα ότι η συμβουλή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι «μετρημένες κουβέντες στα δημοσιονομικά».

«Η Ελλάδα είχε επίδοση καλύτερη επίδοση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς βγήκαμε πρόσφατα από «εντατική». Το 2023 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Για την επενδυτική βαθμίδα είπε ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να γίνει εθνικός στοχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλαδα σε μια δύσκολη περίοδο.

Όσον αφορά τα επιδόματα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι επειδή ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, πρέπει οι ευάλωτοι να στηριχθούν.

«Στην ΕΚΤ έχουμε μότο ότι πρέπει να αναληφθεί ένα κόστος στήριξης, αλλά να εξυπηρετεί τα τρία T: να είναι temporary, targeted και tailored, διαφορετικά θα μπούμε πάλι σε προβλήματα», εξήγησε.

Εκτενή αναφορά έκανε στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το 2023 θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο και πάλι η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό, στο 1,5%, όταν στην Ευρώπη θα είναι μηδενικός ή και αρνητικός.

Αν ο πόλεμος τελειώσει νωρίτερα αναμένεται ανάκαμψη από το 2024, ενώ διαφορετικά ανάκαμψη αναμένεται από το 2025, όπως είπε.

Προμήθειες και επιτόκια καταθέσεων

Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών, τόνισε ότι είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και είναι μύθος ότι οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη από τις προμήθειες.

Όσον αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι τα ανεβάζουν οι τράπεζες και μάλιστα πρώτα οι μικρότερες, λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα πάει μέχρι τον Μάρτιο ως το 3%, εκτίμησε, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων.

Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά γενική πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γενική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι τράπεζες έχουν κόστος για να γίνει αυτό.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση Novartis: «Βγηκαμε νικητές και εγώ και η σύζυγός μου. Τα στελέχη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην ΤτΕ συμπερίφέρονται με άψογο τρόπο, ψήφισαν και τη νεά μου θητεία, ίσως είμαστε σε περίοδο εξομάλυνσης», σημείωσε.