Τράπεζες: O πληθωρισμός αναγκάζει τα νοικοκυριά να τρώνε από τα «έτοιμα»

31/12/2022, 08:56
Τράπεζες: O πληθωρισμός αναγκάζει τα νοικοκυριά να τρώνε από τα «έτοιμα»

Μείον 409 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Νοέμβριο...

Μείον 409 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζας Ελλάδος, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά έβαλαν χέρι στις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Τα νοικοκυριά αναγκάζονται λόγω του πληθωρισμού, του αυξημένου κόστους ενέργειας, των υψηλών τιμών σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης να «τρώνε από τα έτοιμα».

Τις καταθέσεις τους όμως ροκανίζουν και οι επιχειρήσεις με τα υπόλοιπα να μειώνονται κατά 182 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, ενώ είχαν μειωθεί κατά 671 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο.

Οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις που είναι «αποκλεισμένες» από τον τραπεζικό δανεισμό, καλύπτουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης από τα διαθέσιμα τους.

Τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις τράπεζες τον Νοέμβριο διαμορφώθηκαν στα 184 δις ευρώ και σήκωσαν από τις τράπεζας 591 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν στα 138,24 δις ευρώ, από τα 138,87 δις ευρώ τον Οκτώβριο. Από αυτά τα 23,5 δις ευρώ είναι σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Την ίδια ώρα αρνητική ήταν η ροή χρηματοδότησης στα στεγαστικά καθώς οι τράπεζες έδωσαν 86 εκατ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα εισέπραξαν από δόσεις στεγαστικών. Αντίθετα τα καταναλωτικά δάνεια εμφάνισαν καθαρή ροή χρηματοδότησης 137 εκατ ευρώ.

Η καθαρή χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις (νέα δάνεια μείον πληρωμές δόσεων και εξοφλήσεις παλαιότερων) ήταν τον Νοέμβριο μόλις 44 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο, η καθαρή ροή τραπεζικού χρήματος ήταν αρνητική κατά 665 εκατ. ευρώ.