Στις αγορές η Ελλάδα – Άνοιξε το βιβλίο για το 10ετές ομόλογο με guidance 4,5%

18/01/2023, 12:50
Στις αγορές η Ελλάδα – Άνοιξε το βιβλίο για το 10ετές ομόλογο με guidance 4,5%

Το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ άνοιξε, με το guidance στο 4,5%

Στις αγορές βγήκε η Ελλάδα με την πρώτη έκδοση για το 2023. Το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ άνοιξε, με το guidance να διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι περίπου 4,5%.

Το ελληνικό δημόσιο σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αποκλιμάκωση των spreads και το θετικό κλίμα στην αγορά.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale. Ο τίτλος λήγει στις 15 Ιουνίου του 2033.

Η τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,13%.

Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σε 15,4 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν περίπου 7,2 δισ. ευρώ, και την πληρωμή τόκων 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως η EIB το RRF κλπ. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται ότι οι δανειακές ανάγκες για φέτος περιορίζονται χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο κρατικός Προϋπολογισμός.