Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησαν οι διαδιακασίες από την ΑΑΔΕ

23/01/2023, 11:47
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησαν οι διαδιακασίες από την ΑΑΔΕ

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους.
Συγκεκριμένα, μέχρι 28 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν καταθέσει την αίτηση στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι έγγαμοι που θέλουν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

H πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως 28/2. Ισχύει για όσους είναι παντρεμένοι ή έχουν σύμφωνο συμβίωσης
Απαιτείται προσοχή στα τεκμήρια του κάθε ενός ξεχωριστά και προσοχή στη κάλυψη των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Πέντε σημεία που πρέπει να γνωρίζετε

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις με βάση τη φορολογική νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πραγματοποίησε ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους 3.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του ετήσιου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 10% του ετήσιου εισοδήματός του, δηλαδή 330 ευρώ.

2. Οι φορολογούμενοι που δεν θα δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.

3. Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις έχει περιοριστεί στο 80%.

4. Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να ζητήσετε από τον εργοδότη σας να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».

5. Μειωμένο φόρο έως και 2.200 θα καταβάλουν το 2023 οι φορολογούμενοι που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων πληρώνοντας το 2022 με κάρτα ή μέσω e-banking τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με επαγγελματίες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ενεργοποιείται το 2023 η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από μια λίστα 20 επαγγελμάτων. Από τις συναλλαγές αυτές αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών.

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
  • Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.
  • Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
  • Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.