Ο ΟΔΔΗΧ πρόλαβε δυσάρεστες καταστάσεις με το 10ετες ομόλογο

23/01/2023, 13:50
Ο ΟΔΔΗΧ πρόλαβε δυσάρεστες καταστάσεις με το 10ετες ομόλογο

Οι υπεύθυνοι του ΟΔΔΗΧ έσπευσαν να βγουν τώρα στις αγορές, γιατί έρχονται γεγονότα που δεν θα είναι ευνοϊκά και για τη χώρα μας.

Μπορεί η στήλη πολλές φορές να είναι επικριτική ενεργειών ή αποφάσεων οικονομικού ή επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, αλλά και των κοινωνικών συνεπειών που αυτές παράγουν, θα πρέπει όμως να δώσουμε τα εύσημα στον ΟΔΔΗΧ για την έγκαιρη απόφασή του να βγει τώρα στις αγορές και να συγκεντρώσει 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4.4%.

Η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν στις 19/01/2022, με επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τότε τα 15 δισ. ευρώ.

Οι συνθήκες βέβαια στην αγορά ομολόγων έχουν αλλάξει δραματικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκριση, πλην του γεγονότος ότι πληρώνουμε πολύ ακριβότερα τον δανεισμό μας, όπως και σχεδόν όλες οι οικονομίες πλέον.

Οι υπεύθυνοι του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Οικονομικών, έσπευσαν να βγουν τώρα στις αγορές, γιατί έρχονται γεγονότα που δεν θα είναι ευνοϊκά και για τη χώρα μας και γενικότερα, πέραν της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο κυριότερος λόγος είναι το γεγονός ότι η γειτονική μας Ιταλία μέσα στο τρέχον έτος, αρχής γενομένης πολύ σύντομα, θα τραβήξει από τις αγορές πάνω από 400 δισ. ευρώ για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων με στόχο, πέραν όλων των άλλων, να ενισχύσει το ευρώ έναντι του δολαρίου, ώστε να μειώσει τις συνέπειες από τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, εξυπακούεται ότι θα επιδεινώσει το κόστος δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης, φυσικά και της Ελλάδας.

Αλλά και η επικείμενη εκλογική διαδικασία, διπλή κατά τα φαινόμενα, καθιστά δύσκολη όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής της την ομαλή προσφυγή στις αγορές, ειδικά αν υπάρξει δυσκολία στο σχηματισμό κυβέρνησης στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου.