Γ. Στουρνάρας στους FT: Εντός του 2023 η επενδυτική βαθμίδα

07/03/2023, 13:01
Γ. Στουρνάρας στους FT: Εντός του 2023 η επενδυτική βαθμίδα

Ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση να τηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια σε junk, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times ότι είναι “βέβαιος” ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός μηνών, εάν οι νομοθέτες σηματοδοτήσουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να επωφεληθούν από ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για να μειώσουν σημαντικά το βάρος του χρέους της χώρας.

Πιστεύουμε ότι το 2023 είναι η χρονιά που θα πάρουν την επενδυτική βαθμίδα”, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ο πιθανότερος χρόνος της αναβάθμισης είναι “αμέσως μετά τις εκλογές”, αλλά θα μπορούσε να γίνει ακόμη και πριν από την ψηφοφορία.

Αναγκαίες οι επενδύσεις στις υποδομές

Ο Γ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι αυτός ο θετικός οικονομικός κύκλος δεν πρέπει να σπαταληθεί και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε κάποιες αναγκαίες επενδύσεις στις ταλαιπωρημένες υποδομές της χώρας μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπτη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους.

“Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών και των μισθών, αλλά η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μέλη της ευρωζώνης”, δήλωσε.

“Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα παραμένουν ένα ζήτημα”, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.