Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Τι θα κρίνει τη διατήρηση του ράλι

23/05/2023, 13:32
Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Τι θα κρίνει τη διατήρηση του ράλι

Επενδυτική βαθμίδα και κερδοφορία οι καταλύτες για τη διατήρηση του ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τον σκόπελο των εκλογών, με την Goldman Sachs να εντοπίζει τους σημαντικούς καταλύτες για τη διατήρηση του ράλι στις μετοχές.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, ενδεχομένως στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και η αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Οι καταλύτες είναι οι εξής, σύμφωνα με την Goldman:

– Πιθανή αναβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το 2ο εξάμηνο του 2023
– Θετικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή 2023-24
– Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να επαναφέρουν τα μερίσματα.

«Είμαστε σχετικά εποικοδομητικοί στις ελληνικές τράπεζες με συστάσεις αγοράς (buy) σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, υπολογίζοντας τη μέση απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 12% / 10% το 2023 και 2024 (από 8% το 2022), με περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) σε 14,6% / 15,4% (από 13,7%).

Αναμένουμε ένα συνδυασμό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ (2,6% / 1,5% το 2023 και το 2024 σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι περίπου 0,7% / 1,3% που είναι η εκτίμηση για την Ευρώπη) και στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αύξηση κατά μέσο όρο 5% ετησίως των εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Η αντίδραση των τραπεζών στις εκλογές

Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντική θετική αντίδραση της τάξης του 13% περίπου μετά τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν επίσης μειωθεί.

Οι αποδόσεις των ομολόγων AT1 μειώθηκαν κατά 30-50 μ.β. περίπου και των προνομιούχων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης κατά 10-20 μ.β. περίπου.

Η ανταπόκριση των επενδυτών δείχνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επακόλουθες προοπτικές οικονομικής πολιτικής θεωρήθηκαν από την αγορά ως σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, σημειώνει η Goldman.

Τα παραπάνω συνάδουν με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ότι το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση της εφαρμογής των απαιτούμενων για τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίων.

Η πειστική υλοποίηση των όρων του Ταμείου για την προώθηση και διευκόλυνση του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της οικονομίας θα είναι πιθανότατα το τελικό βήμα για την ανάκτηση των αξιολογήσεων επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών κρατικών ομολόγων.