Στην τελική ευθεία για τις τροποποιητικές του ΕΝΦΙΑ – Μέτρα για την κλοπή ΦΠΑ

21/06/2023, 17:17
Στην τελική ευθεία για τις τροποποιητικές του ΕΝΦΙΑ – Μέτρα για την κλοπή ΦΠΑ

Μόνο τον Μάιο τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 438 εκατ. ευρώ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, διορθώνοντας στοιχεία της περιουσίας τους που μπορεί να μειώσουν και τον φετινό ΕΝΦΙΑ, καθώς στις 30 Ιουνίου λήγει η σχετική προθεσμία.

Επισημαίνεται ότι μέσω της ηλεκτρονικής πύλης myAADE της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι ιδιοκτήτες, εκτός από τυχόν λάθη, μπορούν επίσης να διορθώσουν και τυχόν παραλείψεις που έκαναν στα στοιχεία των ακινήτων τους κατά την αναγραφή τους στη δήλωση ακινήτων Ε9, n οποία αποτέλεσε και τη βάση υπολογισμού του φετινού φόρου, με αποτέλεσμα να φουσκώσει ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΑΑΔΕ αμέσως μετά τις 30 του τρέχοντος μήνα, οπότε και οι ιδιοκτήτες θα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις εν λόγω τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση και στην περίπτωση χρεωστικού σημειώματος ο φόρος θα μπορεί να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 10 ευρώ, έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

“Επί ποδός” η ΑΑΔΕ για τις κλοπές ΦΠΑ

Την ίδια ώρα, στην εφαρμογή νέων μέτρων προχωρά από το 2024 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να περιοριστούν περαιτέρω οι απάτες στο σκέλος του ΦΠΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 η ΑΑΔΕ υιοθετεί νέους κανόνες για να σφίξει τη «θηλιά» γύρω από τους επιτήδειους που κλέβουν ΦΠΑ από το Δημόσιο, είτε μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών είτε μέσω ενδοκοινοτικών συναλλαγών, λειτουργώντας ως «εξαφανισμένοι έμποροι», απάτη τύπου Carousel.

Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή η ΑΑΔΕ υιοθέτησε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βάσει της οποίας θα ζητεί από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να αποστέλλουν πληροφορίες για διασυνοριακές πληρωμές που εκκινούν από κράτη-μέλη, όπως επίσης και για τον δικαιούχο αυτών των διασυνοριακών πληρωμών.

“Γκάζι” στα φορολογικά έσοδα από το το β΄ εξάμηνο

Εντωμεταξύ, βαρύ φορολογικό φορτίο καλούνται να σηκώσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καθώς θα καταβάλουν στην Εφορία περισσότερα από 6 δισ. ευρώ. Λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και του υψηλού πληθωρισμού οι συνολικές εισπράξεις από φόρους προβλέπεται ότι τους τελευταίους έξι μήνες της χρονιάς θα εκτιναχθούν πολύ πάνω από τα 32,361 δισ. ευρώ, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα έφτασαν μία ανάσα από τα 23 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στον φετινό προϋπολογισμό. Σημαντικό μέρος της αύξησης αυτής, οφείλεται στην καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ. Μόνο τον Μάιο τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 438 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι του στόχου ενώ ανάλογη θα είναι και η εικόνα του Ιουνίου σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.