Στο... μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

09/04/2018, 11:56
1

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τον πρωθυπουργό την ώρα τούτη τον απασχολεί πρώτον ο χρόνος κατά τον οποίο θα διενεργήσει τις εθνικές εκλογές και δεύτερον το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί τη στιγμή εκείνη. Η συγκυρία που θα επικρατεί! Υπό αυτό το πρίσμα επεξεργάζεται σχέδια, τακτικές και επιλογές! Την ίδια στιγμή ο χρόνος μετράει αντίστροφα, ενώ κάποια ζητήματα όπως το Μακεδονικό δεν του έχουν βγει. Οι διαδηλώσεις διαμόρφωσαν κλίμα τη στιγμή που η επίτευξη λύσης θα ενίσχυε το μετριοπαθές προφίλ και το άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου. Επιπροσθέτως, μια λύση στο Σκοπιανό θα άνοιγε ξανά τον κύκλο των συζητήσεων με Φώφη και Θεοδωράκη που την επιθυμούν και οι ξένοι «θεσμοί» αλλά και εγχώριοι ισχυροί παράγοντες.

- Ο επικίνδυνος πατριωτικός λαϊκισμός Καμμένου

Αντιθέτως, το ζήτημα Καμμένου δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό. Η στάση του και οι δηλώσεις του, ειδικά στο θέμα των ελληνοτουρκικών, προκαλούν ζητήματα και σε σχέση με την Τουρκία αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όπου ενισχύονται οι φωνές για απεγκλωβισμό από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ξεκάθαρα ότι ο Καμμένος τούς κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Ειδικά οι τελευταίες πολεμικές δηλώσεις του Καμμένου για επανάσταση του 1821, για ομήρους και προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του Ερντογάν πυροδοτούν το κλίμα της έντασης με την Τουρκία και εντείνουν τον διεθνή προβληματισμό. Και στο Μαξίμου διερωτώνται πώς θα αντιμετωπιστεί ο πατριωτικός λαϊκισμός του Καμμένου στην προσπάθεια που καταβάλλει να κερδίσει ψήφους μήπως μπει στη Βουλή!

- Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος

Υπό αυτή την έννοια, την ώρα τούτη ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ρίξει το βάρος σε δύο θέματα αιχμής: την οικονομία και τη σκανδαλολογία! Εκτιμώντας ότι τα δύο αυτά θέματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης εν όψει μιας κρίσιμης πολιτικής αναμέτρησης. Έτσι, η εντολή που έχει δοθεί είναι να κλείσει πάση θυσία η 4η αξιολόγηση και να επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος έστω τμηματική, κάτι που φαντάζει σχεδόν βέβαιο και έχουν δεσμευτεί και οι «θεσμοί».

- Για μετά το 2019 οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες

Υπάρχει την ίδια ώρα μια ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις για τις συστημικές τράπεζες θα είναι θετικές και το ζήτημα των αυξήσεων κεφαλαίου θα παραταθεί σε βάθος χρόνου, ίσως και μετά το 2019! Προβληματισμός υπάρχει ακόμη και για τη στάση του ΔΝΤ και κατά πόσον θα απαιτήσει να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα για τις συντάξεις και το όριο του αφορολόγητου .

- Το χαρτί της σκανδαλολογίας

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά την οικονομία το ισχυρό χαρτί που μπορεί να καθορίσει τον χρόνο των εκλογών είναι η σκανδαλολογία. Αν, για παράδειγμα, από το άνοιγμα των λογαριασμών για το θέμα της Νοβάρτις προκύψουν στοιχεία που να δένουν την υπόθεση και να αποδεικνύουν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει άμεσα σε εκλογές. Όπως και αν προκύψουν αποδείξεις σε άλλες δικαστικές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα αναδειχθούν σε επόμενες χρονικές στιγμές. Διαφορετικά... βλέποντας και κάνοντας, με πρώτο χρονικό ορίζοντα τον Μάιο του 2019!