Την ανατροπή φοβούνται στη Ν.Δ.

30/04/2018, 11:43
politiko

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους συνομιλητές γαλάζιου στελέχους, προερχόμενου από την καραμανλική πτέρυγα, όταν βρέθηκαν σε ιδιωτική συζήτηση μαζί του στα μέσα της εβδομάδας. «Αφήστε τι λένε οι δημοσκοπήσεις» τους είπε δηκτικά. «Η πραγματική διαφορά στην κοινωνία δεν ξεπερνά τις 3,5 μονάδες». Κι έμειναν άφωνοι. Το εν λόγω στέλεχος, μάλιστα, συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, τους είπε ότι «όταν μια κυβέρνηση που έχει διαχειριστεί τόσες κρίσεις με σωστό ή λάθος τρόπο κι έχει χρεωθεί από την αντιπολίτευση με τερατώδη λάθη, διατηρεί απόσταση μιας ανάσας, σε χρόνο που στη συνείδηση της κοινωνίας δεν είναι εκλογικός, τότε αν αποκτήσει αφήγημα –και ένα τέτοιο είναι η “έξοδος από το μνημόνιο” με ότι αυτό, συγκυριακά, συνεπάγεται για την κοινωνία– μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε ανατροπή των δεδομένων».

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Στη Ν.Δ. υπάρχουν ήδη γκρίνιες για αδιέξοδη ρητορική και μη αποτελεσματική στρατηγική. Και διαφωνίες για κεντρικές επιλογές της ηγετικής ομάδας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαδίζει σε εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης προεδρείων των τοπικών επιτροπών, για τις οποίες κορυφαία, παλαιά και έμπειρα στελέχη διατυπώνουν –δημόσια– την άποψη ότι πρέπει πάση θυσία να μη γίνουν γιατί «θα παραγάγουν τον πλήρη διχασμό». Οι καραμανλικοί δείχνουν πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ρήξη με την «πρώην Ν.Δ.», όπως λένε κάποιοι από αυτούς χαρακτηριστικά. Πυκνώνουν τις μεταξύ τους συναντήσεις και με μεγάλη δόση συμβολισμού αθροίζονται γύρω από πρόσωπα με κύρος και πολιτικό εκτόπισμα. Κλασικό παράδειγμα το ότι πολλοί από τους επιφανέστερους καραμανλικούς μαζεύτηκαν στα μέσα της εβδομάδας σε μια πολιτική παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την αποδημία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εκδήλωση σχολίασε με πολύ καυστικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, Ευ. Αντώναρος: «Αλήθεια, που ήταν και τι έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Φαντάζομαι πως αν ήταν καμμιά εκδήλωση δευτέρας διαλογής με Σημίτη, Θεοδωράκη και Σκυλακάκη θα εύρισκε τον απαραίτητο χρόνο...» τόνισε ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.

Δυσφορία

Στο ίδιο μέτωπο, κύκλοι που κινούνται κοντά στον Κώστα Καραμανλή τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Μικροκομματικές αντιλήψεις εμπόδισαν και τελικά ματαίωσαν τη διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης, στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιουνκέρ. Φοβήθηκαν ότι θα μιλούσε θετικά για την κυβέρνηση Τσίπρα και την οικονομική πρόοδο της χώρας. Και πάτησαν πόδι. Γιατί η αναμενόμενη ομιλία Γιουνκέρ θα ήταν σε αντίθεση με την καταστροφολογία της σημερινής ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Κρίμα. Όχι μόνο γιατί έτσι αποξενώνουμε πραγματικούς φίλους της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και γιατί κάποιοι μαυρογιαλούροι εν έτει 2018 δεν αντιλαμβάνονται ότι το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από μικροπολιτικούς υπολογισμούς», κατέληγαν, ενώ άλλοι σημείωναν ότι «χαρίζουμε τον κεντροδεξιό Γιουνκέρ στον Τσίπρα». Δυσφορία έχουν, εξάλλου, προκαλέσει σε πολλά παλαιά στελέχη της «γαλάζιας παράταξης» οι φημολογούμενες επαφές κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. με πολιτικά στελέχη εκλεγμένα με τη Χρυσή Αυγή.

Μόλις μια φορά

Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαίτερα θερμές. Το αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο ότι στα δυόμισι χρόνια που βρίσκεται στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης, οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί μόλις μία φορά. Κι αυτό παρότι συμμετέχουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, το ΕΛΚ.

Η στήριξη του κ. Γιουνκέρ στον Αλέξη Τσίπρα και κατ’ επέκταση στις πολιτικές της κυβέρνησης στην οικονομία –με την υπερφορολόγηση, τα τερατώδη πλεονάσματα και την ισχνή ανάπτυξη σε βάρος της χώρας, ως ανταμοιβή για την εφαρμογή όλων όσα υπαγορεύονταν από την τρόικα, χωρίς αντιρρήσεις– έχει μειώσει πολύ τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου της Κομισιόν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.