«Παρών» Καραμανλή στη γαλάζια… αρένα

06/05/2018, 22:52
1

«Καταλαβαίνει κανείς πως δουλεύει καλά όταν κάθε περιστατικό, το πιο μικρό και ασήμαντο, της καθημερινής ζωής του και της σκέψης του έρχεται σαν μοναχό του και βάζει ένα πετραδάκι στο πράγμα που φτιάνει», είχε πει κάποτε ο Γιώργος Σεφέρης. Να λοιπόν κάποιες λέξεις σκόρπιες μα τόσο σοφές που μπορούν, έστω και παραβολικά, να περιγράψουν μια κινητικότητα που ξεκίνησε σαν άμορφο ζυμάρι και πλάθεται αργά αλλά σταθερά στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Κι αν η ιστορία επαναλαμβάνεται από καπρίτσιο, ή από ανάγκη, στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή φαίνεται ότι αυτή η επανάληψη της ιστορίας αφορά άμεσα την Κεντροδεξιά στο σύνολό της και είναι ικανή να κάνει το παρόν της να φαίνεται μακρινό παρελθόν και το πρόσφατο παρελθόν της διάπλατο μέλλον.

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος


Ο πρώην πρωθυπουργός, την ώρα που διαβάζονται τούτες οι αράδες, θα βρίσκεται στη Θράκη έχοντας στο πρόγραμμά του να επισκεφθεί και τους τρεις νομούς κατά σειρά (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης) της ακριτικής περιοχής. Στην αρχή η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε «ιδιωτική», πριν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Κώστα Καραμανλή παραδεχθούν σε κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις τους και συζητήσεις τόσο τα προφανή πολιτικά χαρακτηριστικά του ταξιδιού, όσο και τον υψηλό συμβολισμό του. Σε μια περίοδο μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμη και ευαίσθητη τόσο για την ελληνική εσχατιά όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη Θράκη, χαρακτηρίζεται ηγετική, την ώρα που στον χώρο της Κεντροδεξιάς οι ζυμώσεις γίνονται ολοένα και περισσότερες, σε βαθμό που οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στον χώρο «βάζουν στοίχημα» ότι ο χώρος της ευρύτερης ελληνικής Κεντροδεξιάς όχι μόνο δεν θα εκπροσωπηθεί μόνον από τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές – ειδικά αν αυτές προσεγγίσουν το συνταγματικό όριο της διεξαγωγής τους. Αλλά και ότι ο νέος φορέας που θα προκύψει θα «κονταροχτυπηθεί» με τη «σημερινή Ν.Δ.», όπως περιγράφουν κάποιοι χαρακτηριστικά το κόμμα με την παρούσα ηγετική ομάδα για το επίπεδο της εκλογικής επιρροής. Και τούτο, διότι την ώρα που επιφανή στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας πυκνώνουν τις επαφές τους, «ζυγίζοντας» τη συγκυρία και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός πραγματοποιεί το πρώτο – κοινολογούμενο– ταξίδι με πολιτικά χαρακτηριστικά, η Ν.Δ. ως πολιτικός οργανισμός θυμίζει «αρένα». Κύκλοι της μιλούν για κίνδυνο «εσωστρέφειας που δεν θα κρύβεται με τίποτα», με αφορμή της εκλογές ανάδειξης συμβουλίων στις τοπικές επιτροπές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επίκεινται το προσεχές σαββατοκύριακο.


Η κόντρα της Γλυφάδας…


Ένα μόνον χαρακτηριστικό παράδειγμα αξίζει να αναφέρουμε, αυτό του Δήμου Γλυφάδας. Στον σημαντικό παραλιακό δήμο ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, λέγεται από έμπειρα τοπικά στελέχη, ότι είναι σε ανοιχτή και σοβούσα κόντρα με τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της πόλης στο κοινοβούλιο, τον (και πάλαι ποτέ υποψήφιο δήμαρχο) Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η κόντρα τους χρονολογείται, λένε, από παλιά και έχει διογκώσει ακόμη περισσότερο και την κόντρα των υποψηφίων προέδρων της εκεί τοπικής Νίκου Παπάζογλου (ο οποίος υποστηρίζεται από τον δήμαρχο) και του Γ. Τζούβελη (ο οποίος, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το περιβάλλον του, υποστηρίζεται από τον κ. Βαρβιτσιώτη και από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της περιοχής). Αυτή η κόντρα όμως μοιάζει με ασήμαντη λεπτομέρεια αν κάποιος ακούσει ότι «χρεώνεται» από πιο κεντρικά στελέχη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχέση με το συνεχές… φλερτ με το Κίνημα Αλλαγής.


Ανησυχία και ψίθυροι…


«Το κάναμε μια φορά και φαίνεται πως θα το πληρώνουμε για πολύ καιρό ακόμα», έλεγε στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης προερχόμενο από τη Βόρεια Ελλάδα. Κάποια στελέχη, δε, χρεώνουν την επικοινωνιακή ανεπάρκεια στην προς τα έξω εικόνα του κόμματος στη Μαρία Σπυράκη και αγωνιούν για το πού μπορεί να οδηγήσει τη Ν.Δ. αυτός ο αμφίσημος «γάμος» με τον… ΛΑ.Ο.Σ. και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τονίζουν ότι με την εικόνα που έχει σήμερα η κυβέρνηση, η Ν.Δ. θα έπρεπε να σαρώνει παντού. Κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει σε καμμιά περίπτωση. Σημειώνουν, δε, πως, αν δεν γίνει κάτι εξαιρετικά δραστικό, με βάση τη σημερινή εσωκομματική εικόνα η Ν.Δ. θα έρθει αντιμέτωπη με πολλά και ισχυρά αντάρτικα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.