Σκοπιανό: Αισιόδοξος για συμφωνία ο Ζάεφ

17/05/2018, 14:25
tsipras zaev3

Πιο κοντά σε συμφωνία για τη λύση στο ονοματολογικό βρίσκονται Αθήνα και Σκόπια, μετά τη συνάντηση Τσίρπα - Ζάεφ στη Σόφια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία της χώρας του που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα θετικό.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Νωρίτερα, έκανε λόγο για ενίσχυση της φιλίας, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Συγκεριμένα ο κ. Ζάεφ, με ανάρτησή του στο Facebook,τόνισε πως «Η "Μακεδονία" και η Ελλάδα ενισχύουν τη φιλία τους. Με τον κ. Τσίπρα πιστεύουμε ότι θα βρούμε μια λύση για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των πολιτών και στις δύο χώρες».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, Τσίπρας και Ζάεβ φέρονται να καταλήγουν στο ζήτημα του ονόματος με το Gorna Makedonjia επικρατέστερο, όμως τα Σκόπια φέρεται να ζητούν «συμφωνία τώρα με όνομα και ολοκλήρωση της με τη συνταγματική αναθεώρηση σε μέλλοντα χρόνο

Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί.

Εδώ φαίνεται οι γείτονες να αλλάζουν στάση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.