Πολιτικός σεισμός σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία

13/06/2018, 16:40
greece fyrom skaki
Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει σε Αθήνα και Σκόπια η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για να μην περάσει η συμφωνία, ενώ δεν αποκλείεται και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία, με τον βουλευτή και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη να ζητά την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Αναταραχή επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς το Ποτάμι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Στα Σκόπια, οργισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της πΓΔΜ Ιβάνοφ, μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση που είχε στην εξοχική του κατοικία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, διεκόπη... απότομα μόλις του επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία είναι οριστική.

Μάλιστα -όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων- η συνάντηση διήρκησε μόλις δύο λεπτά.

Συγκεκριμένα, μόλις ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Εξωτερικών μπήκαν στο κτίριο, ο Σκοπιανός πρόεδρος τους ρώτησε αν υπάρχει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ. Και όταν η απάντησή τους ήταν θετική, τους ενημέρωσε πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντησή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ιβάνοδ θα απευθύνει σήμερα το απόγευμα διάγγελμα προς τον λαό της πΓΔΜ.