Ευρύς ανασχηματισμός (και σύντομα) στο μυαλό του Τσίπρα

19/07/2018, 17:28
tsipras

Αποφάσεις για όλα τα καυτά θέματα της μεταμνημονιακής περιόδου αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ένα από αυτά είναι και το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ευρύ ανασχηματισμό, τον οποίο ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να κάνει πριν από το… Πάσχα του καλοκαιριού, δηλαδή τον 15 Αύγουστο –πριν ακόμα ανακοινωθεί και η έξοδος από τα Μνημόνια, εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Πνύκα στις 21 του επόμενου μήνα. Οι καλά γνωρίζοντες τους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι ούτως ή άλλως μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει νέα κυβέρνηση.

Σβήνει και γράφει ονόματα

Αυτές τις μέρες ο κ. Τσίπρας περίπου… μόνος στο Σούνιο σβήνει και γράφει ονόματα στο μπλοκάκι του προτού πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μετοχές του Νίκου Κοτζιά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη βρίσκονται πολύ ψηλά, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, ενώ αδιαμφισβήτητη παραμένει η δουλειά σε όλα τα επίπεδα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Για τον κ. Κοτζιά δεν γίνεται καν συζήτηση για τη μη παραμονή του στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο κ. Τσακαλώτος θα μετακινηθεί μόνο εάν το ζητήσει και επιμείνει ο ίδιος –σε μια τέτοια περίπτωση το απόλυτο φαβορί για τη διαδοχή του είναι ο κ. Χουλιαράκης, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της ασκούμενης πολιτικής, αλλά και να πειστούν οι δανειστές ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Διεύρυνση με Ξενογιαννακοπούλου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμπεριληφθούν πρόσωπα που θα σηματοδοτούν τη διεύρυνση -ήδη ακούγεται πολύ στο παρασκήνιο το όνομα της πρώην υπουργού και Γραμματέως του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Ταυτόχρονα θεωρείται βέβαιο ότι με το νέο κυβερνητικό σχήμα θα επιδιωχθεί η κομματική ενότητα -κάποιοι ήδη στοιχηματίζουν ότι ο κ. Νίκος Φίλης θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτό- ενώ θα προωθηθούν και νεαρά σε ηλικία στελέχη.

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όποτε και αν προκύψει, πάντως, χαρακτηρίζεται ως «σχήμα δουλειάς», με την έννοια ότι το διάστημα έως τις ευρωεκλογές -που είναι ο πιθανότερος χρόνος για να στηθούν και εθνικές κάλπες- η κυβέρνηση έχει μπροστά της τεράστιο όγκο εργασίας, από το οποίο εντέλει και εν πολλοίς θα κριθεί στις κάλπες.