Το πλάνο Τσίπρα για τον ανασχηματισμό

09/08/2018, 18:20
TSIPRAS

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Πολύ πιο κοντά έρχεται, όπως λένε οι πληροφορίες και συνομολογούν όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, επιταχυνόμενος μάλιστα από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο δεν ακουμπά το μέλλον στη μοίρα, αλλά φέρεται αποφασισμένος να παλέψει ως την τελευταία στιγμή και αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί για να επιφέρει τις αλλαγές που χρειάζονται για να μη ζήσουμε ξανά παρόμοια εθνική τραγωδία.

Ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου –ο οποίος έτσι κι αλλιώς ήταν στο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα του μνημονίου– θα περιέχει πλέον αλλαγές σαφούς απόδοσης ευθυνών αναφορικά με την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου, ενώ ταυτόχρονα θα σηματοδοτεί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, τη βούληση του πρωθυπουργού να δείξει με έμφαση ότι «η μάχη και η δουλειά της κυβέρνησης συνεχίζεται για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα». Σε συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες και άλλους συχνούς συνομιλητές του κατέστησε ξεκάθαρο το ότι «ο άξονας είναι η νίκη στις προσεχείς εκλογές και τούτο για να μην πάει η προσπάθεια της κοινωνίας και της κυβέρνησης χαμένη», αλλά και το ότι δική του βούληση και πρόθεση είναι οι εκλογές να γίνουν όσο πιο κοντά είναι δυνατόν στο συνταγματικό όριο εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας…

Τα δύο επίπεδα

«Πατήρ πάντων», λοιπόν, ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο οποίος όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι θα έχει χαρακτηριστικά κυβερνητικού ανασχηματισμού μάχης και εκλογικής ετοιμότητας, αλλά ταυτόχρονα και κατά προτεραιότητα κυβερνητικού σχήματος παραγωγής έργου σε δύο, κυρίως, επίπεδα: 1ον στην καθημερινότητα του πολίτη και 2ον στην κάθαρση στον δημόσιο βίο. Το πρώτο κομμάτι αφορά τόσο σε οικονομικά όσο και σε κοινωνικά χαρακτηριστικά, το δε δεύτερο αφορά στην επιτάχυνση της έρευνας σε μεγάλες υποθέσεις των οποίων η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, υποθέσεις στις οποίες οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι θα βγουν «μεγάλα ψάρια στον αφρό» Η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να μη φτάσουμε στις εθνικές κάλπες με αιωρούμενες κατηγορίες για κανέναν, αλλά να υπάρχουν τουλάχιστον χειροπιαστές αποδείξεις για όσους –από τους πολιτικούς παράγοντες– φέρονται άμεσα εμπλεκόμενοι.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες, οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα επιφέρουν, ως ντόμινο, αλλαγές και στο κυβερνών κόμμα, χωρίς να αποκλείεται η μετακίνηση σημερινών εν ενεργεία υπουργών στον κομματικό μηχανισμό της Κουμουνδούρου, ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση της ετοιμότητας για εκλογική μάχη ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον ανασχηματισμό υπάρχουν σκέψεις κορυφαίοι υπουργοί να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση και να «μετατεθούν» στην Κουμουνδούρου κατ’ αποκλειστικότητα, προκειμένου να ενισχυθεί το κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητήσει με στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης να αναλάβουν τη θέση του γραμματέα του κόμματος, συνάντησε όμως την άρνησή τους.

Η περίπτωση Ρήγα

Η σκέψη για μεταφορά του Πάνου Ρήγα στην κυβέρνηση εξακολουθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες, να υπάρχει, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει εκτιμήσει τις ικανότητές του και τις πολιτικές του θέσεις. Εισηγήσεις, μάλιστα, προς τον Αλέξη Τσίπρα προτείνουν ακόμα και τον... Νίκο Παππά για γραμματέα του κόμματος, αν και είναι φανερό πως ο εκ των κορυφαίων υπουργών –και εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού– πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί από την κυβέρνηση.

Εκ των πραγμάτων, όπως φαίνεται, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στον ανασχηματισμό θα «σφραγίσουν» και τις εσωκομματικές συμμαχίες της επόμενης ημέρας των μνημονίων αλλά και των εκλογών.

Σταθεροί στις θέσεις τους φαίνεται να παραμένουν ο αρχηγός των συγκυβερνώντων ΑΝ.ΕΛΛ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Παπάς, αν δεν μετακινηθεί προς ενίσχυση του κομματικού μηχανισμού. «Χοντρό ανακάτεμα» της τράπουλας αναμένεται σε οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία, με μεγάλη δόση… διεύρυνσης με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους που ανήκουν σε άλλους χώρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εκτείνονται από την Κεντροδεξιά ως την Κεντροαριστερά. Τον δρόμο για τα… αποδυτήρια φαίνεται να παίρνει μετά τον πρώην υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα και ο νυν υπουργός ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛΛ. υπάρχουν σκέψεις που αφορούν στον πρώην γραμματέα του κόμματος Γιάννη Μοίρα…