Το «εύκολο» και το «δύσκολο» για τη ΝΔ

28/08/2018, 14:18
ΝΔ

Το… «εύκολο» έγινε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι σύμφωνα με τα όσα διακινούνται από τους κομματικούς διαδρόμους, στα δημοσιογραφικά γραφεία, «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων και η αυτόματη μεταπήδηση του επίδοξου υποψηφίου στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, Γιώργου Πατούλη, στη διεκδίκηση της περιφέρειας Αττικής.

Τώρα όμως «αρχίζουν τα δύσκολα». Η νίκη του, ως τις προσεχείς εκλογές, περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, στις δημοτικές κάλπες της Αθήνας θεωρείται από όλους σχεδόν δεδομένη και ενδέχεται ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. να μπει, από την κοινωνία, σε διαδικασία σύγκρισης με τον ανιψιό του και επιτυχημένο και επικοινωνιακά ταλαντούχο περιφερειάρχη. Πολλοί στην Πειραιώς εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η σύγκριση θα είναι καταλυτική. Κι έτσι ο Κώστας Μπακογιάννης, κουβαλώντας την αύρα της χρυσής ελπίδας για το μέλλον της εγχώριας κεντροδεξιάς, θα επικυρώσει τον τίτλο του μεγαλύτερου πονοκεφάλου για τον –θείο του– πρόεδρο της Ν.Δ.

Η κοινή παραδοχή

Από το μήνυμα εξόδου από το μνημόνια, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει μια κοινή παραδοχή: Ότι η χώρα μπήκε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η οποία έχει προκαθορισμένο ορίζοντα, τον Μάιο του 2019. Άλλωστε, τα «όνειρα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πτώση της κυβέρνησης, εντός του τρέχοντος έτους, έγιναν «σκόνη και θρύψαλα» από τη δήλωση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση ως τον ερχόμενο Μάιο.

Η ηγεσία της Ν.Δ. είναι, μάλλον, εγκλωβισμένη σε μια ιδεολογική παλινωδία, έχοντας δώσει τον πρώτο λόγο σε νεόκοπους «νεοδημοκράτες», ως πρόσφατα υβριστές του ιστορικού κορμού του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σύμφωνα με ιστορικά και έμπειρα «γαλάζια» στελέχη, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται στην πόλωση, σε μια πόλωση που δεν συμφέρει πολιτικά και εκλογικά τη Ν.Δ. Υπάρχουν ήδη αντιδράσεις εντός του «στρατοπέδου» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίον αντέδρασε η σημερινή ηγετική ομάδα του κόμματος στην έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Εκεί, κρίνοντας από την αντίδραση των πρώτων βιολιών της Ν.Δ., που, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναλώθηκαν σε κραυγές με «χρώμα εμφυλίου», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε την «παρτίδα» αντί να διεκδικήσει το όποιο μερίδιο του στη νέα, θετική πραγματικότητα. Την ίδια ώρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με την ηγεσία του να βλέπει ορατό τον κίνδυνο να συνθλιβεί στη μέση της εν εξελίξει πόλωσης, ταλαντεύεται τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και ουσίας, ανάμεσα στην πολιτική επιβίωση και στο χτίσιμο προφίλ συγκυβερνώντος κόμματος – που όμως δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ζήτημα της επιλογής.

Οι αντιδράσεις για Ψαριανό, Αμυρά

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– στις προσεχείς εκλογές ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Αυτό είναι ένα ακόμη «επεισόδιο» που γεννά οξύτατες αντιδράσεις εντός της Ν.Δ. Θα έχει ενδιαφέρον αυτό το πολιτικό πάντρεμα του πάλαι ποτέ αριστερού Γρηγόρη Ψαριανού με τον κ. Μάκη Βορίδη και τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη. «Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του Ποταμιού στο συνέδριο του Νοεμβρίου» δήλωσε, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στο ζήτημα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος. Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο κόμμα στο θέμα των συνεργασιών, τόνισε ωστόσο ότι το «Ποτάμι» θα κατέβει αυτόνομα στις ερχόμενες εκλογές.

«Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τοπίο άσπρου-μαύρου» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού, για την πόλωση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κάλπικους διαχωρισμούς.

Πρόσθεσε ότι η πόλωση αυτή εξυπηρετεί την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να μιλά για προοδευτικό πόλο ενώ συνεργάζεται με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Επέρριψε δε περισσότερες ευθύνες για το πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό έλλειψη αυτοκριτικής στο διάγγελμά του και διχαστικό λόγο.

Στο ενδεχόμενο συμμαχιών, παρέπεμψε στο συνέδριο του Νοεμβρίου όπου θα απευθυνθεί κάλεσμα σε φιλελεύθερες κεντρώες δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι το Ποτάμι πρέπει να ενισχύσει το πολιτικό του στίγμα και ανακοίνωσε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο κόμμα για τις συμμαχίες αλλά υπενθύμισε ότι η τελευταία απόφαση ορίζει ότι το κόμμα θα προχωρήσει ανεξάρτητο στις κάλπες.