ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατά Μόσχας για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

17/09/2018, 15:50
U.S. Defense Secretary Jim Mattis lands in Kabul

Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκεται ήδη ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζιμ Μάτις, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στη γειτονική μας χώρα.

Ο κ. Μάτις μεταφέρει στις… βαλίτσες του την προειδοποίηση ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναμειχθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για προσπάθεια παραπληροφόρησης. Αυτά αλλά και πολλά άλλα αναμένεται να γνωστοποιήσει στη σκοπιανή ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και, φυσικά, στον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.

Ο κ. Μάτις είναι ο τελευταίος από μια σειρά αξιωματούχων της Δύσης που επισκέπτεται την πΓΔΜ με σκοπό να προτρέψει τους πολίτες της να αγκαλιάσουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματός της σε «Βόρεια Μακεδονία» και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

«Εμείς κοιτάμε απλώς πως οι ίδιοι θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους... όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εκεί ό,τι προσπάθησε να κάνει και σε τόσες άλλες χώρες», συμπλήρωσε, τονίζοντας μάλιστα ότι τον ανησυχεί μια ενδεχόμενη παρέμβαση της Μόσχας, καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του αμερικάνικου Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για πιθανή ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα. Το ίδιο είχε πράξει και στις 12 Σεπτεμβρίου όταν είχε δηλώσει πως «ανησυχώ για αυτό... το είδος των κακόβουλων ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει η Ρωσία από την Εσθονία μέχρι τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τώρα τη “Μακεδονία” και οι οποίες είναι απαράδεκτες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εκπέμψει σήμα σαφούς στήριξης του «μακεδονικού» λαού.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια υπηρεσιακή παράγοντα του Πενταγώνου για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της πΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η κ. Κούπερ απαντώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Στόλτενμπεργκ