Σκοινί-κορδόνι το «Μακεδονία» από τον Ζάεφ

08/10/2018, 09:21
ΖΑΕΦ

Στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ηγέτης του VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, βρέθηκαν και πάλι σε διαφορετικό μήκος κύματος, με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Ο κ. Ζάεφ με συνέντευξή του στο Euronews τόνισε πως «όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθ’ αυτή έχει πολλά οφέλη» και σημείωσε πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο, όπως είπε, εστιάζουν στην επόμενη φάση, δηλαδή στην επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μιτσκόσκι από την πλευρά του, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ζήτησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και έκανε λόγο για «νεκρή συμφωνία»

Πάντως ο κ. Ζάεφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί αρκετές φορές στη χώρα του αποκαλώντας τη «Μακεδονία», γεγονός που εγείρει αρκετά ερωτηματικά για τη στάση του σκοπιανού πρωθυπουργού. Εν προκειμένω αν ο ίδιος και η κυβέρνησή του σκοπεύουν να… απαλείψουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» από το συμφωνημένο όνομα του γειτονικού μας κρατιδίου, αλείφοντας έτσι περισσότερο βούτυρο στο ψωμί των εθνικιστικών κύκλων της πΓΔΜ.

«Είμαι ικανοποιημένος»

Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε» . «Η “Μακεδονία” δεν χρειάζεται εκλογές» αναφέρει ο Ζάεφ, τονίζοντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι». Ο κ. Ζάεφ αφού επανέλαβε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησής του απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός της και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς την χώρα.

«Είμαι ικανοποιημένος με την επιτυχία της ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας, όπου όλοι οι αποφασισμένοι πολίτες ρίχνουν την ψήφο τους και έχουν λόγο για την κατεύθυνση την οποία παίρνει η χώρα μας. Στην προκειμένη περίπτωση, περισσότερο από το 91% έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εμάς του πολιτικούς για να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε. Κατ’ αυτήν την έννοια, τα μηνύματα του επιτρόπου Χαν και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία διακριτική και σαφής παρακίνηση προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησε, και αυτό περιμένουμε να συμβεί.

Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι. Συζητούμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι η αντιπολίτευση τάσσεται επίσης υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολία γι αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν αυτοί οι πολιτικοί υπολογισμοί, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαδικασία για την χώρα μας» ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η “Μακεδονία” δεν χρειάζεται εκλογές, Η “Μακεδονία” είναι σε καλή κατάσταση τώρα. Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε την θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος. Οικονομικά, η “Μακεδονία” είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι. Και ξεκάθαρα, εάν προκηρύξουμε εκλογές, η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές είναι ο προφανής και λογικός στόχος... Για μία ακόμη φορά δράττομαι της ευκαιρίας να απευθύνω έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός της και πιστεύω ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς την χώρα» αναφέρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Αντάλλαξα μηνύματα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Χαιρέτισε το δημοψήφισμα και το 90% των θετικών ψήφων και προφανώς περιμένει την συνέχιση της διαδικασίας. Συζητήσαμε για μία ακόμη φορά όλες τις εναλλακτικές που περιέγραψα σε αυτήν την συνέντευξη. Υπάρχει αρκετός χρόνος, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη. Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, όπως και οι κυβερνήσεις μας, και είμαστε επικεντρωμένοι στην επόμενη φάση που είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας στο Κοινοβούλιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στη συνέντευξή του στο Euronews.

Μίτσκοσκι: «Νεκρή η Συμφωνία»

Ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO στην πΓΔΜ, Κρίστιαν Μίτσκοσκι στην διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, κάλεσε τον κ. Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στη χώρα.

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες.

Ο κ. Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον κ. Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίτσκοσκι.

Ο ηγέτης του VMRO υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες και ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ