Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου

24/10/2018, 12:09
Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου. Χθες βγήκαν με χειροπέδες από την πίσω πόρτα του κτιρίου «6» της πρώην σχολής Ευελπίδων και οδηγήθηκαν με αστυνομική κλούβα στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης από όπου σήμερα μεταφέρονται στα σωφρονιστικά ιδρύματα όπου θα κρατηθούν.Λίγο νωρίτερα, ο άνθρωπος που "έλυνε και έδενε" για δεκαετίες στα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ - σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής - είχε ενημερωθεί ότι ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση τόσο του ιδίου όσου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου. Οι δημοσιογράφοι πλησίασαν το ζεύγος Παπαντωνίου την ώρα που οδηγούνταν συνοδεία αστυνομικών στην κλούβα της αστυνομίας για μια δήλωση. ««Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία - Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» ήταν τα λόγια του πρώην υπουργού, του δεύτερου κατά σειρά υπουργού του ΠΑΣΟΚ που προφυλακίζεται για «μαύρο» χρήμα από εξοπλιστικά.

Πρώτος ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος το 2012, προκάτοχος του κ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία του στους ανακριτές, όπως και η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη καθώς και ένα ακόμη δίκτυο συνεργατών του και άλλων προσώπων. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε απολογηθεί για 16 συνολικά ώρες στους ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επί πέντε περίπου ώρες απολογούνταν για το ίδιο αδίκημα η κυρία Κουράκου. Οι ανακριτές καταλογίζουν στον Γ. Παπαντωνίου πως έλαβε το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων δώρο για να «δώσει» σε συγκεκριμένη εταιρεία την σύμβαση αναβάθμισης έξι φρεγατών τύπου «S» έναντι άλλων.

Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν. Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και γι' αυτό το λόγο βρέθηκε κατηγορούμενη και τώρα προσωρινά κρατούμενη. Κατά την μαραθώνια απολογία του στους ανακριτές ο Γιάννος Παπαντωνίου δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για την προέλευση των χρημάτων αλλά και για αυτή κάθε αυτή τη σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποστήριξε πως τα χρήματα αυτά είναι «καθαρά» και πως η σύμβαση για την αναβάθμιση των φρεγατών ωφέλησε και δεν έβλαψε το ελληνικό δημόσιο με 400 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει το κατηγορητήριο.

«Μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής» φέρεται να είπε στους ανακριτές ο Γ. Παπαντωνίου για να προσθέσει: «Οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα ότι είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από τριανταπέντε χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό». Στην γραμμή της άρνησης της κατηγορίας κινήθηκε στην απολογία της και η Σταυρούλα Κουράκου. Ούτε όμως και εκείνη έπεσε τους ανακριτές...


giannos2

giannos1