Άγρια πολιτική κόντρα για τον Γιάννο Παπαντωνίου και το «βαθύ λαρύγγι»

25/10/2018, 10:56
thuella-papantwniou_10.w_l

Τις πολιτικές επιδράσεις που θα έχει, ειδικά ενόψει των εκλογών, η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και προσπαθούν να εκτιμήσουν τα επιτελεία των κομμάτων, τα οποία έστησαν ένα μακρύ γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων, γύρω από τη δραματική εξέλιξη της υπόθεσης, που έφερε τον υπουργό της ένταξης στην ΟΝΕ πίσω από τα κάγκελα. Είναι δε ζητούμενο το κατά πόσο θα μετακινηθεί προς τα θέματα της διαφθοράς η πολιτική ατζέντα, όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, πιεσμένη και από την κόντρα Καμμένου – Κοτζιά, που εξακολουθεί να είναι σε έξαρση και να εκθέτει το Μέγαρο Μαξίμου, πλήττοντας μεταξύ άλλων και το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τις κινήσεις και τα σχόλια της κυβέρνησης, πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση Παπαντωνίου είναι αφορμή για να επαναφέρει το Μαξίμου στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε αυτά τα θέματα, που τα αντιμετωπίζει ως προνομιακά. Και εκτιμούν ότι η προφυλάκιση του πρώην υπουργού θα είναι ουσιαστικά το πρώτο από διάφορα βήματα, για την ενοχοποίηση του παλαιού συστήματος εξουσίας. Τόσο με πίεση προς το ΚΙΝΑΛ, αλλά και προς τη ΝΔ στη συνέχεια.

Άλλοι παράγοντες ωστόσο αμφισβητούν κατά πόσο θα επηρεάσει αυτή η ιστορία τουλάχιστον, τις πολιτικές συμπεριφορές του εκλογικού σώματος. Θεωρούν ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ζημιά που έκανε το θέμα Τσοχατζόπουλου στο ΠΑΣΟΚ το 2012, καθώς το ΚΙΝΑΛ έχει περιοριστεί δραστικά στο μεταξύ και δεν δείχνει έτσι κι αλλιώς κάποια σοβαρά ανάκαμψης, ενώ για τη ΝΔ είναι επίσης εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα πληγεί, ειδικά από την περίπτωση Παπαντωνίου, έστω και στο ελάχιστο.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η υπόθεση Παπαντωνίου και ίσως άλλες που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αναζωπυρώσει απλώς θα εκφράζουν την προσδοκία του Μαξίμου να «ισοσκελίσουν» τον θόρυβο που ήδη δημιουργείται από τα διάφορα ζοφερά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για σημερινά κυβερνητικά στελέχη, ιδίως με τα όσα αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Για την ιστορία, η κυβέρνηση επιτέθηκε αρχικά στους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέροντας ότι «η δίωξη έγινε μετά τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ που εκείνοι έκρυβαν στα συρτάρια τους», ενώ κάλεσε την ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να σταματήσουν να αποδίδουν την προφυλάκιση σε κυβερνητική σκευωρία. Κατηγόρησε δε τα δύο κόμματα ότι είχαν δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις το Μαξίμου σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά είναι οι διαφορετικές όψεις του ίδιου ακριβώς νομίσματος» δηλαδή «του παλιού πολιτικού συστήματος που πασχίζει να επανέλθει στην εξουσία, για να προωθήσει τις "μεταρρυθμίσεις" που άφησαν στη μέση ο κ. Παπαντωνίου και οι λοιποί "εκσυγχρονιστές"».

Η ΝΔ σχολίασε ότι «η διαδικασία που οδήγησε τελικά τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ στη φυλακή, είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012», υπενθυμίζοντας ότι τότε στην εξουσία ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά και ζητώντας «ο δικαστικός έλεγχος του κ. Παπαντωνίου που ξεκίνησε το 2012 πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών».

Αντιδρώντας η ΝΔ στην επίθεση, που θεωρεί ότι αναίτια και με πολιτική σκοπιμότητα εξαπέλυσε εναντίον της το Μαξίμου σημείωσε ότι «επειδή ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον σε πλήρη σύγχυση, να του υπενθυμίσουμε ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν υπήρξε ποτέ στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Αν θέλει, ωστόσο, πληροφορίες για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει παρά να ρωτήσει το δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου: Τον Αντώνη Κοτσακά που εξελέγη πρώτος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του προσπάθησε να πάρει τις μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις από τον Γιάννο Παπαντωνίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξη είναι η μόνη που προχώρησε σε πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση

Η Χ. Τρικούπη αφού ότι το Κίνημα Αλλαγής με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του στη Βουλή άνοιξε τον δρόμο που επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να διερευνά τις τυχόν ροές μαύρου χρήματος, τόνισε ότι «η προσπάθεια εκμετάλλευσης εις βάρος μας θα πέσει στο κενό».

Στρεφόμενο δε κατά του πρωθυπουργού επισήμανε ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα από τον κ.Τσίπρα που με την πολιτική του ζημίωσε την Ελλάδα με 200 δισ. ευρώ κι έγινε ο καλύτερος χορηγός της Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη» και συμπλήρωσε ότι «περιμένουμε όμως να σπάσει την αφωνία του και να απολογηθεί για τις κατηγορίες του υπουργού του ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος».