Ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος

22/11/2018, 12:57
1

Την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Μαΐου ανακοίνωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, σε κλειστή συνάντηση με τους αντιδημάρχους του.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε στα μέλη της δημοτικής ομάδας ότι η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος είναι οριστική και αμετάκλητη, όπως είχε κάνει άλλωστε λίγη ώρα νωρίτερα και στην εκτελεστική επιτροπή. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η απόφαση μου είναι να μην είμαι υποψήφιος και δεν θέλω να γίνει καμία συζήτηση επ' αυτού». Αιτιολογώντας αυτήν την απόφαση προς τους αντιδημάρχους του, είπε πως ασχολείται με την αυτοδιοίκηση περίπου 20 χρόνια, ότι δύο δημαρχιακές θητείες είναι αρκετές και επιπλέον θα πρέπει να κοιτάξει και τον εαυτό του καθώς είναι 76 ετών.

Μιλώντας στη συνέχεια στη δημοτική ομάδα, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι η Πρωτοβουλία θα πρέπει να συνεχίσει να είναι παρούσα, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει τη διεύρυνσή της. Πρότεινε να ανοίξει μια διαδικασία επαφών και συνεννοήσεων με όσους έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και με τους οποίους υπάρχει βεβαίως ιδεολογική συνάφεια. «Να τους φωνάξουμε», είπε, «τον Βούγια, τον Ζέρβα και όποιον άλλον αναγνωρίζει το έργο της Πρωτοβουλίας, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μέσα από ποια διαδικασία θα καταλήξουμε στον υποψήφιο δήμαρχο».

Ωστόσο, υπήρξαν φωνές επικριτικές κατά υποψηφίων που αποχώρησαν από την Πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα κατά του κ. Ζέρβα, οι οποίες ζήτησαν να μην συζητήσει η παράταξη με αυτά τα στελέχη. Σε αυτό παρενέβη ο κ. Μπουτάρης και είπε ότι «ο στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να βρίσκεται στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και για αυτό το λόγο θα συμμαχήσουμε με τον διάβολο, αρκεί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί να σεβαστεί το έργο που έχει παράξει η Πρωτοβουλία όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση και κατά τα άλλα ο επόμενος υποψήφιος θα πρέπει να έχει την άνεση να συγκροτήσει τον συνδυασμό και το προεκλογικό πρόγραμμα», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει να εγγυηθεί αυτή τη διαδικασία και επίσης να «τρέξει» τον δήμο μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2019 που λήγει και η θητεία του. Όσον αφορά τις διαδικασίες από εδώ και πέρα, ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις τόσο στην εκτελεστική επιτροπή όσο και στη δημοτική ομάδα.

Να σημειωθεί ότι την στήριξη τους στον Γιάννη Μπουτάρη είχαν εκφράσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το Κίνημα Αλλαγής και μετά από αυτή την απόφαση θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές.