Ν.Δ.: 25 μέτρα για μείωση των ρύπων

28/11/2018, 17:14
1

Τις προτάσεις της για το ζήτημα της μείωσης των ρύπων και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης παρουσίασε σήμερα η Νέα Δημοκρατία στους δημοσιογράφους και στους ανθρώπους του χώρου του αυτοκινήτου.

Εκθέτοντας το πλαίσιο του σχεδίου, η σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για ζητήματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, έκανε λόγο για ένα ολιστικό σχέδιο με 25 μέτρα και πολιτικές για τη μείωση των ρύπων, με γενικό πλαίσιο το σύνθημα "Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα τώρα".

Ανάμεσα στα 25 μέτρα που εξαγγέλλει η ΝΔ, ξεχωρίζουν:

η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου
η θέσπιση κυκλοφοριακών προνομίων ως κίνητρο για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων
η αντικατάσταση των παλαιών κρατικών οχημάτων με ηλεκτρικά
η αντικατάσταση των παλαιών αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά
η παροχή κινήτρων για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και παρελκόμενων στην Ελλάδα
η «καθαρή» ηλεκτροκίνηση από ΑΠΕ στην υπηρεσία του τουρισμού.
Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση έρχεται από το μέλλον, μόνο που το μέλλον είναι εδώ και είναι το παρόν.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αγανακτεί «που στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ασχολούμαστε μόνο με προβλήματα του περασμένου αιώνα», ενώ εκδήλωσε την ανησυχία του ότι η Ελλάδα μπορεί να χάσει το τρένο της «τεχνολογικής επανάστασης».

Η ηλεκτροκίνηση θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των ρύπων, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη σήμερα.

Οι τρεις λόγοι που, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μας ενδιαφέρει η ηλεκτροκίνηση σήμερα είναι:

η μείωση των εκπομπών ρύπων
η βελτίωση ποιότητας ζωής στις πόλεις
η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε λέγοντας ότι «ως κυβέρνηση θα μιλάμε και για τα προβλήματα που έρχονται από το μέλλον εκτός από τα προβλήματα του σήμερα, όπως το εισόδημα, η ασφάλιση, η υγεία και η παιδεία». «Ναι, μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα», κατέληξε.