Ο Ευκλείδης πήρε το όπλο του

21/07/2019, 10:50
politiko

Η κρίση στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μόνο τυχαία δεν είναι και χρονολογείται από την εποχή που o υπέγραφε το μνημόνιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας παράλληλα το «αριστερό» του προφίλ έναντι των δανειστών, κάτι που έκανε τότε πολλές φορές το Μέγαρο Μαξίμου.Εκείνη την εποχή ο τότε υπουργός Οικονομικών έβαζε την υπογραφή του σε πολλές από τις παραμέτρους που δυσανασχετούσαν τους πολίτες, με μέτρα που δεν ήταν της αρεσκείας του αλλά που σίγουρα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων εταίρων – με πρώτη την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μερκελ.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Όλοι θυμούνται τις διάφορες φάσεις του πρώην τσάρου της ελληνικής οικονομίας που από τη μια έδειχνε τους λεονταρισμούς του και από την άλλη ζητούσε μπροστά στα νέα αδιέξοδα που διαγράφονταν από το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πολιτική του.

Βέβαια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστώθηκε θετικά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο που είχε υπογράψει όχι μόνο ο κ. Τσίπρας αλλά και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί με τα δικά τους μνημόνια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι το αναγνώρισαν αρκετοί σύντροφοί του μέσα στο κόμμα.

Διαρκείς διακυμάνσεις

Οι σχέσεις επομένως μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα ποτέ δεν ήταν υπό αυτή την έννοια πάντα σταθερές, αλλά είχαν διακυμάνσεις. Τις αριστερές κορώνες του υπουργού πάντα το Μέγαρο Μαξίμου τις αντιμετώπιζε με διαρροές στον Τύπο για την διπλή του ατζέντα, χαμηλώνοντας το προφίλ που ο ίδιος ήθελε να φιλοτεχνήσει.
Έτσι πάντα υπήρχε μία κακή σχέση, αλλά ποτέ δεν βγήκε δημοσίως. Μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. Αλλά με το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο κ. Τσίπρας στις εκλογές δύσκολα μπορεί κανείς να τον αμφισβητήσει και ίσως αυτό να ήταν που έκανε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εκραγεί. Αρκετοί, άλλωστε, ήταν εκείνοι που δεν περίμεναν ένα τέτοιο εκλογικό ποσοστό ώστε να μπορούν στη συνέχεια να κρατούν πολιτικά όμηρο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του κόμματος, αντιτιθέμενοι στις επικείμενες αλλαγές που επιχειρεί ως προς την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ – πολιτική και ιδεολογική.Οι γνωρίζοντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η έκρηξη του κ. Τσακαλώτου στην συνεδρίαση της Κ.Ο. και οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτήν ήταν απλώς η ευκαιρία, ήταν η πρόφαση. Συγκεκριμένα, οι τόνοι ανέβηκαν με τον πρώην πρωθυπουργό να εκνευρίζεται με την συμπεριφορά ορισμένων, όταν ο κ. Τσακαλώτος ζητούσε επίμονα να πληροφορηθεί ποια ήταν η ατζέντα της συζήτησης.

Ταραχώδης συνεδρίαση

Μετά την ταραχώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσακαλώτος βρέθηκε στο γνωστό στέκι του Παγκρατίου (Μιουζίκ καφέ) που έχει γίνει πόλος έλξης και για τα δύο κόμματα και δεν είναι λίγες οι φορές που σε διπλανά τραπέζια κάθονταν στελέχη τους ανταλλάσσοντας «ματιές-μαχαιριές» δορυφόροι του Ευκλείδη και οι «σύμμαχοι».Οι πραγματικοί λόγοι που έκαναν τον κ. Τσακαλώτο να εκραγεί ήταν η διαρροή από την Κουμουνδούρου των επιλογών Τσίπρα στα πρόσωπα που θα αναλάβουν ρόλο. Ο ίδιος ήθελε να προωθήσει διαφορετικά πρόσωπα σε ρόλους κλειδιά και όταν πληροφορήθηκε ότι καμμία από τις προτάσεις του κ. Τσίπρα δεν περιελάμβανε στελέχη που πρόσκεινται στο ίδιο και είναι πιο κοντά του εξερράγη με αφορμή το διαδικαστικό, κάνοντας αρκετούς που δεν γνώριζαν να αναρωτηθούν γιατί για ένα τόσο απλό και διαδικαστικό θέμα δημιουργούσε τόσο μεγάλη ένταση.Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήθελε στη θέση της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, που πρότεινε ο κ. Τσίπρας για τον ρόλο της γραμματέως της Κ.Ο., τον πρώην υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, ενώ για τη θέση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, που πρότεινε ο κ. Τσίπρας, ο Ευκλείδης Τσκαλώτος προτιμούσε καλύτερα ένα άλλο πρόσωπο – σύμφωνα με πληροφορίες τον πρώην γραμματέα της βουλής Κώστα Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου ήταν επιλογή του Νίκου Βούτση και πολιτικά πρόσκειται στους «53». Ο ίδιος είχε διατελέσει συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, με ευθύνη την κατάρτιση, σε μεγάλο βαθμό, της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτός έγινε ενιαίο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση.

Μικρό αντάρτικο

Το άδειασμα Τσακαλώτου και των ανθρώπων του έδωσε την αφορμή στους 53 να αναλάβουν δράση και να αρχίσουν ένα μικρό αντάρτικο απέναντι στον Τσίπρα. Με πρόσχημα το φλερτ με τα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, ο Τσακαλώτος προσπαθεί να καταστεί ο Νο1 εσωκομματικός κύριος πόλος κόντρα στους λεγόμενους προεδρικούς.Κοντά στον πρώην υπουργό Οικονομικών φαίνεται, έστω και συγκυριακά κατα τη συνεδρίαση της Κ.Ο., βρέθηκε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπαν πολλοί που άκουσαν την ομιλία του, θύμιζε ΑΝΤΑΡΣΥΑ…