Τσίπρας: Αλαζονεία και έλλειψη κατανόησης από την κυβέρνηση για την εστίαση

02/02/2021, 16:27
Τσίπρας: Αλαζονεία και έλλειψη κατανόησης από την κυβέρνηση για την εστίαση

Τηλεδιάσκεψη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. 

Στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκαν αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στον χώρο της εστίασης.

6 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν φόβους πως θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, με τα πρώτα οριστικά λουκέτα να είναι ήδη γεγονός.

Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες τόνισαν πως ο κλάδος τους, ο οποίος απασχολεί πάνω από 300.000 εργαζόμενους, βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής συμπαρασύροντας κι ένα μεγάλο δίκτυο προμηθευτών καθώς και πλήθος άλλων συναφών κλάδων της οικονομίας.

Όπως δήλωσαν, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία κατ' ουσίαν είναι ένας νέος δανεισμός, αλλά και η μετάθεση των υποχρεώσεων για λίγους μήνες, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Όταν ανοίξουμε θα έχουμε περισσότερα χρέη από τη μέρα που κλείσαμε γιατί η επιστρεπτέα είναι δάνειο, δεν είναι επιδότηση», ανέφεραν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, και πρόσθεσαν ότι «δεν μπορεί να παραμένουμε σε κατάσταση ομηρίας για το εάν και το πότε τμήμα της επιστρεπτέας μετατραπεί σε επίδομα».

Αλέξης Τσίπρας: Αλαζονική η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης που είναι κλειστοί έξι μήνες.

«Μόνο ως αλαζονεία και ως παντελή έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης των ανθρώπων της εστίασης αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Σταϊκούρα και τα επιχειρήματα πως μεγάλο μέρος του κλάδου είχε αύξηση τζίρου λόγω του delivery» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εστίαση πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως ο κλάδος απασχολεί σχεδόν 350.000 εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το 15% των εργαζομένων, και πάνω από 80.000 επαγγελματίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τα χρήματα που έδωσε στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά» ανέφερε μάλιστα την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

«Από την αρχή της κρίσης ζητήσαμε την εμπροσθοβαρή ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με στήριξη της εργασίας και των ΜμΕ. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να το πράξει διότι δεν είχε ούτε περιορισμούς από την ΕΕ αλλά και 37 δισ. στα αποθεματικά των δημοσίων ταμείων. Επέλεξε τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Με αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση, όμως, και καταστρέφει την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα έχει εκτοξεύσει το χρέος στο 210% και έχει οδηγήσει τα δημόσια έσοδα σε κατάρρευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης ενώ από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ ο πρόεδρος, Γιώργος Καββαθάς καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.