Βορίδης: τέλη Φεβρουαρίου εκλογικός νόμος και Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου

02/02/2021, 20:02
Βορίδης: τέλη Φεβρουαρίου εκλογικός νόμος και Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου

Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές και τη σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τέλος Φεβρουαρίου

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΣΚΑΪ 100,3» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε πως τα δύο νομοσχέδια που αφορούν στο νέο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών και στη σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα θεσμοθετημένα όργανα της αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων για τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Σχετικά με την πενταετή θητεία που θεσπίζεται για τους αιρετούς και εάν αυτό επηρεάζει τις εθνικές εκλογές σημείωσε πως δεν συμπίπτουν.

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει καθαρό αυτοδιοικητικό πεδίο όταν κάνεις εκλογές και αυτό να μην ενέχει χαρακτηριστικά πολιτικής εκλογής, όπως έχουν οι ευρωεκλογές» σημείωσε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τη σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να χτίσει μία κουλτούρα ακεραιότητας μέσω από μία εσωτερική διαδικασία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στις ευρωεκλογές και αν αυτές θα πραγματοποιηθούν με σταυροδοσία ή με λίστα, ο υπουργός παρέπεμψε στον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος εξεφρασε την προτίμησή του στη λίστα, καθώς όπως είπε πρόσωπα με προσόντα αλλά μη προβεβλημένα έχουν δυσκολία να διεκδικήσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος.