Ν. Δένδιας: Μήνυμα στην Αγκυρα να αποφεύγει τους εκβιασμούς

12/02/2021, 16:34
Ν. Δένδιας: Μήνυμα στην Αγκυρα να αποφεύγει τους εκβιασμούς

«Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουσδήποτε εκβιασμούς» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία και τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων.

Ο κ. Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα τόνισε πως «η Ελλάδα έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας» και σ' αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε χθες το Φόρουμ Φιλίας με τη συμμετοχή επτά χωρών. Επανέλαβε δε πως το Φόρουμ Φιλίας δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σ' αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ’ ευφημισμό "ειρηνευτικές επιχειρήσεις"».

Άλλωστε, όπως τόνισε, η Ελλάδα πιστεύει «ως θέμα αρχής ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας, δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ο κ. Δένδιας να επισκεφθεί σύντομα τη Βαγδάτη, καθώς επίσης και το Ερμπίλ και τη Βασόρα. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, Ελλάδα και Ιράκ έχουν πάρα πολλά κοινά. «Είναι και οι δύο κοιτίδα αρχαίων πολιτισμών. Η ιστορική παρουσία και μόνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί μια ενοποιό δύναμη», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην κυβέρνηση, καθώς και στο λαό του Ιράκ.

Τέλος, ευχαρίστησε το Ιράκ για τη συμβολή του στη στήριξη των ελληνικών θέσεων στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. «Η Ελλάδα, στο πνεύμα της αμοιβαιότητας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ιράκ, αρχής γενομένης από τα θέματα του Ιράκ στην ΕΕ».

Ιστορικές χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ και τόνισε πως η χώρα του εκτιμά ιδιαιτέρως τη στήριξη της χώρας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η σταθερότητα στο Ιράκ σημαίνει σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε. «Όταν υπήρχε τρομοκρατική επίθεση στο Ιράκ, αποσταθεροποιήθηκε όλη η περιοχή και απειλήθηκε η διεθνής ειρήνη. Η σταθερότητα του Ιράκ συμφέρει όλη την περιοχή».

Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των εμπορικών σχέσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και πώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο Ιράκ. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ ανέφερε μάλιστα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην πόλη Βασόρα, όπου υπάρχει λιμάνι.

«Χρειαζόμαστε ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στο Ιράκ, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ. Οι ελληνικές εταιρίες έχουν μεγάλη εμπειρία και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις εμπειρίες».

Τέλος, στις διευρυμένες συζητήσεις, τέθηκε και το ζήτημα του μεταναστευτικού ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.