Πιερρακάκης: Στόχος είναι να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών

02/03/2021, 18:59
Πιερρακάκης: Στόχος είναι να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών

Στο ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη εστίασε σε σημερινή του ομιλία  ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στο European Policy Center με θέμα "τα θετικά της πανδημίας, η ελληνική ψηφιακή διακυβέρνηση και τα σχέδια για ψηφιακή ανάκαμψη" ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι "...η εμπιστοσύνη προς το κράτος είναι το βασικό διακύβευμα και χτίζεται βήμα-βήμα, υπηρεσία με την υπηρεσία".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εστίασε αρχικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας στη δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, το gov.gr, την κορωνίδα μιας στρατηγικής για την εξυπηρέτηση του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. "Όλες οι υπηρεσίες στο gov.gr έχουν κάτι κοινό: δουλεύουν. Ως κράτος, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες και να τους κάνουμε τη ζωή καλύτερη" πρόσθεσε ο υπουργός.

Μέχρι σήμερα συγκεντρώνει 1.121 υπηρεσίες μέσα από τις οποίες εξυπηρετούνται οι πολίτες εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Επανέλαβε μάλιστα ότι η πλατφόρμα στήθηκε με το σκεπτικό ότι το κράτος είναι ένα. Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου που "αγκάλιασε" όλες τις εφαρμογές που κάνουν την καθημερινότητά του ευκολότερη. Μιλώντας για τις ψηφιοποιήσεις είπε ότι "ενσωματώνουμε το χαρτί σε μορφή δεδομένων και αυτό το χρειαζόμαστε στο Κτηματολόγιο, στις συντάξεις και σε άλλες ακόμη λειτουργίες του κράτους" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να κάνουμε στρατηγική σε πάρα πολλά επίπεδα ταυτόχρονα και έχουμε τα μέσα να το πετύχουμε, έχουμε τις εταιρείες, τα Πανεπιστήμια, το ανθρώπινο δυναμικό, όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι εδώ".

Για τις βεβαιώσεις εμβολιασμού ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική αλυσίδα του συστήματος για εμβολιασμό. "Κλείνει ένας κύκλος" σχολίασε και επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση είναι οι βεβαιώσεις να αποτελούν εργαλείο διευκόλυνσης κι όχι αποκλεισμού, διακρίσεων, ώστε ο πολίτης που έχει εμβολιαστεί να περνά πιο εύκολα τα σύνορα επιδεικνύοντας την βεβαίωση χωρίς να χρειάζεται είτε να μπαίνει καραντίνα είτε να κάνει το τεστ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε και για το σύστημα ραντεβού για εμβολιασμό Covid που παρέχει στους πολίτες την δυνατότητα είτε να κλείσουν ραντεβού ψηφιακά, μέσω του emvolio.gov.gr ή της άυλης συνταγογράφησης, είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία ή ΚΕΠ.