Γ. Παπανδρέου: Το μήνυμα του Ελληνισμού ήταν και είναι οικουμενικό

25/03/2021, 15:18
Γ. Παπανδρέου: Το μήνυμα του Ελληνισμού ήταν και είναι οικουμενικό

«Το μήνυμά μας, το μήνυμα του Ελληνισμού, ήταν και παραμένει οικουμενικό», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στα Καλάβρυτα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε:

«Η σημερινή επέτειος είναι ημέρα περηφάνειας - εδώ στα Καλάβρυτα, τη γη των Αχαιών, όπου άναψε η σπίθα της Επανάστασης. Περηφάνεια για όλα όσα συμβολίζει ο αγώνας του Ελληνισμού για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη. Αγώνας για τον ανθρωπισμό έναντι της βαρβαρότητας, τον διαφωτισμό έναντι του σκοταδισμού και τη δημοκρατία έναντι της τυραννίας».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το μήνυμά μας, το μήνυμα του Ελληνισμού ήταν και παραμένει οικουμενικό αφού ένωσε Έλληνες, τον Ελληνισμό της διασποράς, φιλέλληνες, διανοούμενους, καλλιτέχνες, και αγωνιστές ανά την υφήλιο».

Αναφερόμενος στο σήμερα, είπε ότι «είναι και μέρα αναστοχασμού για τον Ελληνισμό» και πρόσθεσε: «Έχουμε ζήσει και πιο σκοτεινές στιγμές όταν επικράτησε η διχόνοια, η εσωστρέφεια, η κουλτούρα του πελατειακής διασπάθισης του πλούτου της χώρας.

Στιγμές που προκάλεσαν εμφύλιους και χρεοκοπίες. Σήμερα ας μείνουμε στις αξίες που μας χάρισαν τις πιο φωτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Γιατί αυτές πρέπει σήμερα να μας οδηγούν. Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες και πρωτόγνωρες προκλήσεις».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας, δεν μπορεί παρά να διαπνέεται από ένα νέο όραμα, δημοκρατικό, προοδευτικό, εξωστρεφές, δημιουργικό, που να μας καθιστά δυνατούς και έτοιμους να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος».