Ιστορική απόφαση: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

24/04/2021, 23:17
Ιστορική απόφαση:  Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ιστορική απόφαση από τις ΗΠΑ με ευρύτατες συνέπειες στη γεωπολιτική και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειοι. Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Οργισμένες αντιδράσεις στην Τουρκία: “Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915, που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου”, αναφέρει το υπ.Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αναφέρεται:

«Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern έτσι ώστε τα φρικτά γεγονότα να μη χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε ξάγρυπνοι ενάντια στη διαβρωτική δύναμη του μίσους σε κάθε μορφή του».

«Από αυτούς που επιβίωσαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και να δημιουργήσουν νέες ζωές σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Με δύναμη και αλύγιστο πνεύμα, οι Αρμένιοι επιβίωσαν και ξανάχτισαν την κοινότητά τους. Μέσα στις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες εμπλούτισαν τις ΗΠΑ με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε τον πόνο τους. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία τους. Και το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε αλλά για να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

“Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις — οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς — πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915, που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου”, αναφέρει στην πρώτη του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρούται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου “γενοκτονία” που ορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επιβεβαιώσει σαφώς τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915. Επιπλέον, το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην αρμενική πλευρά να συστήσουν μια Κοινή Επιτροπή Ιστορίας για να αποκτήσουν μια δίκαιη ανάμνηση υπό το φως των ιστορικών γεγονότων αυτής της περιόδου. Αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Από αυτή την άποψη, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν είναι ούτε νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία.

Ως μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής που ονομάζεται λίκνο των πολιτισμών και η οποία προσπαθεί συνεχώς για την ειρήνη και την ηρεμία της ανθρωπότητας, παρ’ όλα τα δεινά της, η Τουρκία δεν απέφυγε ποτέ να αντιμετωπίσει την ιστορία της και δεν θα δεχθεί μαθήματα από οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχετικά με αυτό.

Σε άλλο σημείο το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει: “Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το ολέθριο λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να ανατρέψει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών”.

Ο ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ: Να τιμήσουμε τους ήρωες που το έκαναν!

Ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου Προέδρου και ηγέτης των γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, όχι μόνο απορρίπτει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά πάει ακόμα ένα βήμα παραπέρα. Λέει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε εύλογες αιτίες για να κάνει κάτι τέτοιο!

Σε μία σειρά από αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), αφού πρώτα συμβουλεύει όσους υποστηρίζουν τα περί γενοκτονίας να διαβάσουν και τα “σκονισμένα σε κάποιο ράφι τουρκικά αρχεία” προχωρά σε μία ψυχρή δήλωση:

“Τα γεγονότα του 1915 είναι το φυσικό αντανακλαστικό, μια σωστή απόφαση, ένα ισορροπημένο βήμα μιας αυτοκρατορίας που έφαγε ένα στιλέτο στην πλάτη. Επιπλέον, η απέλαση [πορείες θανάτου] ήταν υποχρεωτική επιλογή εθνικής ασφάλειας εκείνη την εποχή. Εκείνοι που εντοπίζουν τη γενοκτονία εδώ είναι κύκλοι με εχθρότητα που δεν θα βρουν απήχηση ποτέ στο τουρκικό έθνος”.

Σε άλλη ανάρτηση δηλώνει:

“Με την υπόθεση απελάσεων [πορείες θανάτου] του 1915, σώθηκε τουλάχιστον για 100 χρόνια η χώρα μας. Είναι εθνικό καθήκον κάθε πατριώτη και κάθε έθνους να τιμήσει τη μνήμη της γενιάς των ηρώων που έχουν τη θέληση αυτής της στρατηγικής αποφασιστικότητας με έλεος και σεβασμό. Είναι πνευματικό καθήκον να θυμόμαστε τις άγιες μνήμες τους με σεβασμό”.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε όλες οι αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ενώ η ίδια η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου δεν είναι πουθενά!

Η Yeni Şafak με έναν εξαιρετικά επιθετικό τίτλο αναφέρει: “Την ώρα που κάθε μέρα σκοτώνουν μαύρους, που φέρνουν τον θάνατο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τα γεγονότα του 1915 γενοκτονία”.

Τουρκικά ΜΜΕ: Η χώρα που έφερε τον θάνατο σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μιλά για γενοκτονία

Η Milliyet κάνει λόγο για “απόφαση σκάνδαλο” και επικεντρώνεται περισσότερο στην απάντηση και της αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση κρατά σθεναρή στάση.

Milliyet

Οι εφημερίδες Akşam και BirGün αναφέρουν το γεγονός δίνοντας έμφαση στο ότι “ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε ‘γενοκτονία’ τα γεγονότα του 1915”. Η Hürriyet “παίζει” απλά χωρίς κανένα σχόλιο την είδηση την αναγνώρισης της Γενοκτονίας.