Βουλή: Ψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο με 158 "ναι" και 142 "όχι"

16/06/2021, 22:24
Βουλή: Ψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο με 158

Με ψήφους 158 υπέρ και 142 κατά, ψηφίσθηκε το βράδι της Τετάρτης στη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία το εργασιακό νομοσχέδιο.

Νωρίτερα σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις αλλαγές που φέρνει στα εργασιακά θέματα.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Καταψήφισαν επι της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (συγκεκριμένα υπήρξαν 142 «όχι»), εξαπολύοντας σφοδρά πυρά στη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις.

Στην τριήμερη συζήτηση που έγινε στη Βουλή από την κυβερνητική πτέρυγα επισημάνθηκε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά θετικών διατάξεων, όπως το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, οι γονικές άδειες, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης στην αγορά εργασίας. Πυρά υπήρξαν προς την πλευρά της αντιπολίτευσης για fake news που αφορούν στο οκτάωρο, ενώ ψηλά στην «γαλάζια» ατζέντα είναι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύονται βέλη στη κυβέρνηση πως με τη νέα ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας προχωρά στην κατάργηση του οκταώρου και υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις. Σε υψηλούς τόνους ασκείται κριτική στην «γαλάζια» πτέρυγα πως έρχονται μνημονιακά μέτρα, χωρίς να υπάρχει καν η τρόικα.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επι της αρχής το νομοσχέδιο και άσκησαν δριμύτητα κριτική στις διατάξεις που σχετίζονται με το χρόνο εργασίας. Ωστόσο μια σειρά διατάξεων που αποτελούν ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών υπερψηφίστηκαν και από κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που καταψήφισε το σύνολο των άρθρων.

Για ένα νομοσχέδιο που απαντά «σε παθογένειες του παρελθόντος, σε προκλήσεις του παρόντος, αλλά και σε ζητούμενα του μέλλοντος» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση χαρακτήρισε «μύθο» τα όσα ακούγονται περί κατάργησης του οκταώρου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις προωθούμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Eπίθεση στην κυβέρνηση πως «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για κατάργηση του οκταώρου. Παράλληλα σημείωσε πως «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πιο κυνική και πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως το νομοσχέδιο «είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο της χώρας και ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Έντονη κριτική σε διατάξεις του νομοσχεδίου - κυρίως όσον αφορά στο χρόνο εργασίας - άσκησαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπόιτευσης. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής» σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Σε «έκτρωμα που θα μείνει στα χαρτιά» αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως το νομοσχέδιο «ούτε για μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο παρεμβαίνει στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων και μίλησε για «τερατούργημα».

Για ένα νομοσχέδιο γεμάτα λάθη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ανατρέπει όλους τους νόμους που διέπουν το εργασιακό δίκαιο. «Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα κηρύσσετε έναν πόλεμο. Σήμερα σηκώνουμε το γάντι» είπε - απευθυνόμενος στην κυβέρνηση - από το ΜέΡΑ 25 ο Γ. Βαρουφάκης, ασκώντας έντονη κριτική στη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις.