Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

22/07/2021, 22:28
Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Υπερψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη, από τη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Η κυβερνητική πρόταση τροπολογίας  υπερψηφίσθηκε από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ,  ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τροπολογίας, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί επιβάλλονται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και αφορούν όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ).

Υπενθυμίζεται ότι στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά εντάσσεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, με βάση τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν.

Επίσης οι τρίμηνες συμβάσεις οι οποίες θα συναφθούν για κάλυψη των κενών, δύναται να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες, ενώ με προσθήκη παρέχεται εξουσιοδότηση, όχι μόνο για την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, αλλά και την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα της δημόσιας υγείας, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και της σοβαρότητας της νόσου.

Όπως προαναφέρθηκε, η υποχρεωτικότητα αφορά τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

1. Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και

2. σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου

3. Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσοι δεν εμβολιαστούν θα τίθενται σε αναστολή εργασίας χωρίς καταβολή αποδοχών, η οποία αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Προβλέπεται η υποχρέωση του εργαζομένου να ενημερώνει τον εργοδότη του για τον εμβολιασμό του ή μη, ενώ θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων. Ακόμη, δεν υπάρχει χρονικό όριο στην αναστολή (ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη).

Τα μέτρα αφορούν τόσο μισθωτούς όσο και εργαζόμενους "δανεικούς", ή με συμβάσεις έργου ή παροχής υπηρεσιών.

Εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο ή όσοι αποδεδειγμένα εξαιρούνται για λόγους υγείας με βάση τις εξαιρέσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στους εργοδότες που θα παραβιάζουν το νόμο προβλέπεται πρόστιμο από 10.000 ως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από 20.000 ως 200.000 ευρώ.

Στην τροπολογία δεν υπάρχει πρόβλεψη για απολύσεις, ενώ στο Δημόσιο δεν προβλέπεται η παραπομπή στο πειθαρχικό. Παράλληλα, προβλέπεται ότι έως τις 31.12.2021 οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν στον εργοδότη τους το σχετικό πιστοποιητικό.