3+1 ενέργειες για την αποτελεσματική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας

04/08/2021, 21:23
3+1 ενέργειες για την αποτελεσματική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας

Ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, η οποία παρά τους όποιους περιορισμούς και λόγω της πανδημίας, βαίνει ολοένα αυξανόμενη, τέθηκαν στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά και του διοικητή της ΥΠΑ, Γεωργίου Δριτσάκου με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση της εναέριας κυκλοφορίας και της ενίσχυσης της ΥΠΑ και του προσωπικού της, ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο σημαντικό έργο τους.

Ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι για την αποτελεσματική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας είναι αναγκαία η συνεργασία εργαζομένων, διοίκησης ΥΠΑ και πολιτικής ηγεσίας, ώστε να γίνουν συντονισμένα οι όποιες απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει ήδη οι παρακάτω ενέργειες:

* Με τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ψηφίσθηκε την 29.07.2021, τροποποιήθηκε η παρ. 9 του άρθρου 40 «Ρυθμίσεις εισφορών και εσόδων υπέρ τρίτων» του ν. 2065/1992, η οποία αφορά στα Τέλη Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ) των αερολιμένων Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Χανιών (των λεγόμενων "14 περιφερειακών αεροδρομίων"), με σκοπό να καταστεί δυνατή η εγγραφή στον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) έτους 2021, των εισφορών που είχαν κατατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο από την παραχωρησιούχο εταιρεία κατά τα έτη από την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης των εν λόγω αερολιμένων και έως την έναρξη ισχύος του ν. 4757/2020 (Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας) και τα οποία δεν είχαν μέχρι σήμερα αποδοθεί στην Υ.Π.Α.. Οι εν λόγω εισφορές για τα έτη 2017, 2018 και 2019 ανέρχονται στο ποσό των 42,76 εκατομμυρίων ευρώ.


* Δρομολογείται η διαδικασία προσλήψεων στην ΥΠΑ μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να ενισχυθούν οι ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού και είναι κρίσιμες για την κυκλοφορία. Μάλιστα, το υπουργείο δεν διατίθεται απλά να προχωρήσει σε προσλήψεις, αλλά κινεί τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναπλήρωσης προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η πιθανότητα υποστελέχωσης της Υπηρεσίας.


Σημειώνεται ότι το παραπάνω είναι σημαντικό, ιδιαίτερα μετά και το σημερινό περιστατικό στον αερολιμένα Ικαρίας και την αιφνιδιαστική ασθένεια τηλεπικοινωνιακού υπαλλήλου που υπηρετεί στο νησί.

* Εκπονείται από την ΥΠΑ η μελέτη για το μηχανισμό της εξυπηρέτησης του Τέλους Διαδρομής με στόχο την έκδοση νέας ΚΥΑ, η οποία θα αντικαταστήσει την ισχύουσα (Δ11/Α/18488/7838), με σκοπό την επιδότηση των ελεγκτών για την εμπρόθεσμη εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και την αποφυγή καθυστερήσεων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αρμόδιας προς τούτο Εθνικής Εποπτικής Αρχής Αεροναυτιλίας υπολογίζεται να έχει οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο των επιδόσεων εντός Σεπτεμβρίου.

Πλέον των παραπάνω, συζητήθηκε και εξετάζεται ο μηχανισμός αναπλήρωσης των εισοδημάτων των ελεγκτών, όπως αυτός παρουσιάζεται στην Εκτελεστική Απόφαση 2021/891 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 19 Αυγούστου, σε επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από το γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών.